Лекуват Владимир Каролев в „Пирогов“

12:10, 10 май 21 25 4354 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Екипи на Планинската спасителна служба откриха Владимир Каролев, който вчера изчезна близо до връх Тодорка в Пирин. Първоначално той бе настанен в хирургичното отделение в Разлог в тежко състояние. 

На място отидоха здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Двамата дадоха кратък брифинг пред медиите. 

По разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов е сформиран екип, който да транспортира икономиста за лечение в София. Владимир Каролев ще бъде настанен в „Пирогов“, а за пътуването до столицата е осигурена линейка от правителствена болница.

Състоянието му е тежко, със сериозен риск за живота“, съобщи проф. Ангелов, като уточни че Каролев има черепно-мозъчна травма, гръдна травма, както и травма на глезена.

„В болницата в Разлог е направено най-необходимото на първи етап. Оттук нататък се изисква специализирано лечение“, коментира проф. Балтов и поясни, че пациентът ще бъде приет в неврохирургичната реанимация на „Пирогов“.

„Още не можем да кажем как ще се развие черепно-мозъчната травма, сериозна е. В момента Каролев е в медикаментозна кома“, каза още директорът на болницата.

Какво знаят планинските спасители?

Каролев е бил на ски по Тодорин връх и към 12 ч. е тръгнал по улеите. „Нещо е станало там, защото към 02.00 ч. са го потърсили негови приятели и телефонът му не е имал покритие. Започнахме издирване цяла нощ, момчетата се разделиха на групи. Двама човека от една от групите го намериха – това са директорът на парка и заместник –кметът на Банско“, обясни спасителят Методи Баневски пред bTV.

Намерен е към 01.00 ч. в района на Жабешкото езеро в безпомощно състояние и е предаден на Спешна помощ на линейката на хижа Вихрен. „Теренът, в който е намерен е със стръмни улеи и камъни, явно се е подхлъзнал и е паднал“, посочи още планинският спасител.  

Купуваме медицински хеликоптер - ама това не го ли знаем?

В акцията по издирването му са участвали 8 човека. Тя е продължила почти 12 часа през нощта и е била много тежка, в много труден район.

„Открихме го с доста късмет, в екипа имаше и трима висококвалифицирани инструктори... Владимир Каролев познава района, мал шанс е това, което му се е случило“, смята планинският спасител. По думите му Каролев е бил свален на ръце с модерни съоръжения и е носен около 3-4 часа. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама