Слави уличи Борисов и ГЕРБ в 5 лъжи

14:40, 04 май 21 / Политика 25 4408 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Слави Трифонов уличи Бойко Борисов и ГЕРБ в поне пет лъжи относно промените в Изборния кодекс. Неспирният поток от обвинения на премиера в оставка по адрес на новите партии в парламента провокира нов отговор от телевизионният водещ и политик.

Лъжа № 1: Промените в Изборния кодекс са обнародвани прекалено бързо

Трифонов отговаря на критиките, че промените в изборните правила са били обнародвани прекалено бързо като припомня, че през 2016 г. Изборният кодекс е променен, а поправките обнародвани за една седмица. Само седем дни по-късно по новите правила даже се провеждат президентските избори.

Лъжа № 2: За една нощ е приет и обнародван нов Изборен кодекс

Лидерът на „Има такъв народ“ забелязва грешка и в сметките на „тежката артилерия на ГЕРБ“ Десислава Атанасова. Тя твърди че за първи път за една нощ е приет и обнародван нов Изборен кодекс, но Трифонов уточнява, че това отнема два дни и допуска, че „Атанасова е имала дълга нощ“.

Лъжа № 3: Президентът назначава по свое усмотрение членовете на ЦИК

Като лъжа той отхвърля и твърденията на Тома Биков, че президентът ще назначава по свои усмотрения новите членове на ЦИК. Трифонов уточнява, че изискванията към тях не са променяни и президентът няма никакви правомощия да определя сам изискванията или членовете на ЦИК.

Лъжа № 4: Видеонаблюдение ще има „при възможност“

Тук Слави Трифонов уличава в лъжа директно Бойко Борисов и твърденията му, че промените в закона не уточняват къде на изборите ще има видеонаблюдение и къде не и това отваря врати за манипулации. Лидерът на „Има такъв народ“ обяснява на депутатите от ГЕРБ, че явно са проспали отпадането на видеонаблюдението при гласуването. За сметка на това е прието във всяка секция да има видеозаснемане при преброяването на гласовете.

Лъжа № 5: Машините за гласуване са незащитени

Трифонов обвинява Борисов и че се опитва да прехвърли собствените си грехове на новите партии и е обявил машините за гласуване за незащитени, тъй като идват от страна в диктатура -  Венецуела. В същото време обаче лидерът на ГЕРБ пропуска да спомене, че именно оглавяваната от тях ЦИК прави въпросната поръчка и отказва независим одит на машините.

„ГЕРБ и техните медийни слуги продължават да тръбят, че бързото обнародване на промените в Изборния кодекс е “грях, срамота, светотатство”… Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши“, коментира още Слави Трифонов.

ГЕРБ отвръща на удара

Малко след Трифонов по темата се изказа и уличеният от него в лъжа Тома Биков. Той публикува факсимиле от Държавен вестник, където са публикувани приетите от 2016 г. промени в Изборния кодекс. И обясни, че няма как да минат по-бавно, тъй като са били чисто технически. 

„А Станислав Трифонов и воденото от него и Румен Радев ОФ, изтърбушиха целия Изборен кодекс за същото време. Г-н Трифонов, времето за аплодисменти свърши. Кажете на господин Тошко да измисли някакъв по-оригинален статус, който да прикрие, това което правите и това, в което участвате. Поздрави!”, написа той във Фейсбук.

„Техническитепромени, за които говори Биков, всъщност премахват ограниченията за 35 секции в страните от ЕС. Освен това уреждат гласовете от квадратчето „Не подкрепям никого в бюлетината да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори (резидентски и местни).  

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама