Уволниха преподавател от УНСС заради критика към Борисов

16:00, 22 апр 21 / София 25 4031 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В седмицата, в която страната ни слезе още надолу в класацията на свобода на словото, ръководството на УНСС уволни дисциплинарно преподавател. Доводите, които са посочен, са уронване на престижа на институцията и „злоупотреба с доверието на работодателя“. Това стана ясно след като петиция в защита на доц. Мартин Осиковски започна да се разпространява из социалните мрежи.

Тя е изготвена от негови студенти и колеги-преподаватели, които се възмущават от решението на ръководството. Те настояват незабавно да бъде отменена заповедта за дисциплинарното уволнение на техния преподавател. 

Кампания ли бе да я опишеш

Решението на управата идва само няколко седмици след като самият преподавател символично освободи всички ръководни позиции, като знак на протест срещу посещението на премиера Бойко Борисов в образователната институция. Това се случи в последния ден на предизборната кампания, малко след като новият корпус на университета получи акт 16.  

Тогава доц. Осиковски се възпротиви срещу превръщането на университета в „снимачна площадка“ и заяви, че не желае да бъде част от предизборната обиколка на премиера. 

Беше допуснато един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. Срам!“, написа доцентът във Facebook. 

Като за последно: Бетонира ли се ГЕРБ в енергетиката?

Сподели и снимки на статуси в социалната мрежа на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетското ръководство, които гласят „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“, а някои дори имат отдолу и номер на бюлетината на партията. Според него всичко това е срамна страница в историята на тази институция.

„Адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия“, изтъкна още Мартин Осиковски. 

Тогава нямаше реакция нито от ръководството на УНСС, нито от премиера. Днес дисциплинарното уволнение вече е факт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама