Като за последно: Бетонира ли се ГЕРБ в енергетиката?

15:00, 21 апр 21 / Политика 25 3142 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Изборите отминаха, политическата рулетка се завъртя и президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. За всички обаче е ясно, че е малко вероятно те да успеят да съберат подкрепа в парламента, защото към момента всички политически сили са заявили, че няма да ги подкрепят. И така макар ГЕРБ да са първи след изборите, властта се изплъзва от ръцете им. 

Депутатите в надпревара кой е най-големият душманин на ГЕРБ

Докато всички погледи са вперени към новия парламент, партията, управлявала ни над 10 години, не си губи времето и вече е извадила спасителните пояси. Преди дни стана ясно, че зам.-министри и членове на политическия кабинет на финансовия министър спешно се преназначават на други длъжности, за да не бъдат уволнени от новите управляващи. Така без публично оповестени резултати от конкурси, проведени през последните три месеца, ГЕРБ са започнали да назначават свои шефове на държавните енергийни дружества. А на 16 април, когато беше гласувана оставката на третия кабинет на Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала решение за избора на ново ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Валентин Николов официално влиза в състезанието за директор на БЕХ

Сред ключовите лица е доскорошният председател на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов, който застава начело на холдинга. Под негов контрол ще са всички големи държавни дружества в енергетиката - АЕЦ „Козлодуй“,  НЕК, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“.

А в новия съвет на директорите влизат Диян Димитров, който бе директор в ТЕЦ „Марица-изток“, Иван Андреев, който е бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“, Александър Църноречки, бивш директор на връзките с обществеността в БЕХ и Стелиян Коев, досегашен финансов директор на „Мини Марица-изток“.

Мандатът на всички тях ще е 5 години, дори ако властта се смени. Поради назначението им чрез формален конкурс е много трудно да бъдат отстранени. Това може да стане само ако се докаже, че не се справят с работата си или влезе в сила присъда срещу някой от тях. 

Размествания в АЕЦ „Козлодуй“ и други дружества

На друго неприсъствено заседание на 19 април от старото ръководство на БЕХ е взето решение за преназначения и нови назначения на близки до ГЕРБ хора на високи постове в АЕЦ „Козлодуй“.

Така досегашният директор на атомната централа Наско Михов и заместникът му Александър Николов запазват позициите си. Сред новите членове на съвета на директорите са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и избраните през Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с 5- годишен опит) и Илия Илиев, който е бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на Тройната коалиция е бил главен секретар на МВР, пише „Капитал“

Държавната „Минпроект“ ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега бе начело на БЕХ и в борда на АЕЦ „Козлодуй“. Останалите членове на борда са досегашният шеф Румен Биков и председателят на борда Любен Тотев. Новият представител е Радост Димитрова. В борда на „Булгаргаз“ като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев.

В ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица изток“ се запазват шефските места. Като нов държавен член на борда на ТЕЦ „Марица Изток 2“ е Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов, пише „Сега“.

За останалите държавни енергийни дружества, където също текат конкурси, все още няма внесени заявления за вписване в Търговския регистър.

Казах ли ви?! „Късно е, колеги, за китка“

Първи за това алармираха от БСП. Корнелия Нинова обвини опозиционни партии, които миналата седмица не подкрепиха в парламента предложението на левицата за мораториум върху назначенията в държавните фирми.

„Пет пъти предупредихме, че моделът  „Борисов“ в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание - „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Демократична България“, за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха. Но точно с едно действие, за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор - енергетикатао“, изтъкна Нинова в своя Facebook профил, след брифинг на партията. 

По думите ѝ след като са разбрали гафа си, другите политически сили са започнали да се обясняват с процедурни хватки и са поискали да го внасят в парламента. „Ако перифразирам една поговорка, ще кажа: Късно е, колеги, за китка“, каза лидерът на БСП. 

От ГЕРБ мълчат по темата

От ГЕРБ обаче до момента избягват въпросите на журналистите по темата. „Това са фантазиите на Нинова и няма да ги коментирам. Това са си оперативни решения на Министерството на енергетиката и на ресорния министър. Те може би са били планирани отдавна. Държавата не може да спре, защото нещо, някой си е изфантазирал“, каза кандидатът за премиер на партията Даниел Митов в ефир на bTV.  

А министър-председателят в оставка Бойко Борисов краткословно избегна темата с: „Я да си гледат работата!“

Старата вражда ръжда не хваща: Борисов разпали искрите между Станишев и Нинова

Дали ГЕРБ преди доста време са планирали ударните назначения на стари и нови свои хора в държавната енергетика не се знае… Бързо сформираните заседания и гласувания, които по принцип отнемат седмици, говорят за това, че ГЕРБ се страхуват да не изпуснат властта напълно. Именно за това умело позиционират своите пионки още преди да се даде официален старт на новия политически рунд...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама