Още надолу: България се срина до 112-то място по свобода на словото

08:51, 20 апр 21 25 3157 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България слезе с още едно място надолу в годишната класация за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Страната ни вече заема 112-то място от общо 180 държави.

През последните три години България заемаше 111-ото място в класацията. 2017 г. бе на 109-о. Година преди това е на 113-о, където пада от 106-о място. Най-големият срив е между 2013 г. и 2014 г., когато страната ни пада от 87-о на 100-о място.

„Свободата на медиите в капан“ -  това заглавие, носи частта в доклада за България. Там се посочва, че малкото журналисти у нас, които казват истината, са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Според „Репортери без граници“ ситуацията с медиите у нас е много тревожна, защото никой не разследва или осъжда насилието над журналисти. Като примери от организацията посочват побоите над журналистите Димитър Кенаров и Слави Ангелов, както и смъртните заплахите срещу колегата им Николай Стайков.

В доклада е отбелязано, че журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани с корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии.

„Делян Пеевски, олигархът, който беше въплъщението на това изкривено състояние, продаде своите издания, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично“, отбелязват „Репортери без граници“. 

Организацията посочва, че правителството разпределя финансиране от ЕС и публично финансиране за медии с пълна липса на прозрачност, което води до насърчаване на получателите да се отнасят лесно към правителството при отчитането им.

В същото време съдебният тормоз над независими медии, като Биволъ и групата „Икономедиа“, постоянно представлява заплаха за свободата на печата. Един от собствениците на „Икономедиа“ Иво Прокопиев беше окончателно оправдан през юни 2020 г. по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани, посочват още от организацията.

Общата картина

Организацията посочва, че пандемията е оказала сериозно влияние върху свободата на медиите в световен план. Според „Репортери без граници“ журналистиката е основната ваксина срещу дезинформацията.

В 73% от държавите по света обаче журналистите срещат пречки при отразяването на събития.

Близо 400 журналисти са били задържани по света през 2020 г.

Влошаване на свободата на медиите се отчита в Азия и Близкия Изток, но също така и в Европа. За пета поредна година Норвегия е държавата, в която медиите са най-свободни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама