СБЛЪСЪК: Ограничава ли ни „зеленият паспорт“?

09:30, 15 апр 21 / Сблъсък 25 7234 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

От юни в ЕС ще бъдат издавани т.нар. имунизационни паспорти или „дигитални зелени сертификати“. Те ще служат за доказателство, че притежателите им са бил ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR тест. Документът ще е безплатен, ще го има в електронен формат и на хартия. От ЕК обясниха, че ще бъде създаден портал, през който всяко удостоверение ще може да бъде проверено. Оттам твърдят, че това ще е временна мярка, която ще падне, когато бъде обявен краят на пандемията.

Европейците със здравен сертификат от 15 юни

Не всички страни обаче приемат идеята. Преди дни стана ясно, че само 13 държави членки на съюза са постигнали съгласие по седем критерия за издаването му. Сред тях е и България. Така със сертификати българските туристи ще могат да пътуват в Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия. 

Въпреки, че мнозина виждат в „зеления паспорт“ лъч надежда за връщането към някаква нормалност, за други той е ограничение и дори дискриминира. 

Д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести, обясни, че ваксинационните сертификати не са новост. Тя даде пример със сертификатите за поставена ваксина за жълта треска, тъй като има страни, в които не може да се влезе без такъв документ. Според д-р Бацелова на такъв документ не би трябвало да се гледа като на отнемане на права на неваксинираните, а като на възможност ваксинираните да се движат и да работят, за да може икономиката да се възстанови.

Аз съм „за“ такъв тип паспорти, това ще улесни пътуването за тези, които са ваксинирани. От епидемиологична гледна точка това е правилният подход“, казва Бацелова, цитирана от „Сега“.

1,5 млн. българи плануват почивка на море през лятото

Председателят на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов обаче е на друго мнение. Според него сертификатите са лошо решение за туризма, защото ограничават хората, и ще допринесат за още по-голям отлив на пътуващите. По думите му и в момента заради PCR тестовете те намаляват. Драганов даде пример с това, че през миналата година само 20% от българите са посетили Гърция в сравнение с 2019 г. Причините според него са коронавирусът и PCR тестът. 

„Отговорност на политиците е да вземат решения за запазване живота и здравето на хората, без да ги притесняват“, заяви Драганов в ефира на БНТ.

Въпроси и отговори за „Зеления сертификат“ за пътуване в ЕС

Мария Шаркова, адвокат и експерт по медицинско право, каза, че според нея зелените сертификати на ЕК целят не да ограничат пътуването, а да го облекчат, тъй като чрез тях режимите на различните държави ще бъдат уеднаквени. Сега една държава иска PCR тест, друга - карантина, попълват се различни документи. Зелените паспорти би трябвало да помогнат да няма карантиниране при пътуване, освен в много крайни случаи. 

„В условията на пандемия, когато не зависи само от теб, а и от поведението на околните, държавата е длъжна да вземе мерки да опази живота на гражданите“, обясни Шаркова пред „Сега“.

На подобно мнение е и Мария Петрова, също адвокат по медицинско право. „Категорично не смятам, че поставянето на изисквания, които целят да опазят живота и здравето на хората най-малкото с ограничаването на разпространяването на заразата, могат да спрат някого или да се считат за негативно спрямо неговите права“, отбеляза тя в ефира на БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама