1,5 млн. българи плануват почивка на море през лятото

11:08, 13 апр 21 / Общество 25 2111 Шрифт:
Цветилена Симеонова

25% от пълнолетните българи са отложили поне едно планирано пътуване или почивка в България в отминаващата вече цяла година с Covid-19. Тоест, около 1.4 милиона души. А от тях близо 500 хиляди са онези, които са отложили и повече от едно пътуване. Това показват данните от ново проучване от регулярната изследователската програма на „Галъп“ съвместно с туристическата индустрия.

Общо 22% от всички пълнолетни българи пък са отложили едно или повече от едно планирани пътувания в чужбина. Това се равнява на около 1.2 милиона българи.

Населението ни се е стопило с 35 хил. души

Притесненията остават. Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в едните месеци, биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от планиращите пътуване в България обаче биха отложили. България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с коронавируса са преоткрили страната като добро място за туризъм.

Общо 1,5 милиона българи планират море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион пък планират планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди – екскурзии сред природни и културни забележителности и т.н. Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи.

Оказва се например че заради Covid-19 мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% все пак не изпитват такива притеснения.


Снимка: "Галъп"

73% пък биха предпочели пътуване за почивка само с кола. 26% нямат такъв проблем. В тази ситуация едва ли само Covid-19 е решаващ фактор, но явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани.

Нова наредба ще доведе до 40% оскъпяване на жилищата

Позитивна новина е, че близо 2.3 милиона българи са виждали реклама на туризма ни. Това е може би първият път, когато в изследователската програма се улавя толкова сериозен дял, което се дължи на засилената активност на държавата в това отношение. Сред активно пътуващите за туризъм този дял е по-висок, а също и позитивните оценки за рекламната кампания в полза на родния туризъм.


Снимка: "Галъп"

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т,нар. „ваксинационни паспорти” или „зелени сертификати“: 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

Най-добрата новина обаче е, че близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (1000 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 18-24.03.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.1% при 50% дялове.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама