За назидание: ще прави ли Борисов чистка в ГЕРБ?

10:00, 14 апр 21 / Политика 25 3542 Шрифт:
Симеон  Иванов

Бойко Борисов е известен със своята безкомпромисност към екипа около себе си и ниската толерантност към грешки. Неслучайно винаги е подстрекавал „подчинените“ си да поемат лична отговорност и то в бързи срокове. В последния мандат се случиха цели 15 министерски рокади, на фона на 17 министерства и двама вицепремиери, а в течение на трите правителства под негово ръководство са били сменени внушителните 34 министри.

ГЕРБ отчетоха изборните резултати без Борисов

С оглед на най-слабия резултат на парламентарни избори, както и явното отстъпление в области, считани за бастиони на партията, да очакваме мащабни промени изглежда резонно. Това беше потвърдено и на пресконференцията в партийната централа.

Виновниците по региони

Вчера Тома Биков не скри, че ГЕРБ не са се представили добре в два от трите софийски МИР-а, и трябва да се види защо се е случило така. Той допусна да има промени в партията, за да се „отвори“ и да бъде адекватна спрямо новата ситуация. Като аргумент посочи умора и изчерпване в редиците и структурите. Биков уточни, че какви ще бъдат промените в ГЕРБ ще обяви Борисов.

В един от най-силните за ГЕРБ градове – Бургас, партията отбеляза отстъпление от около 10% (около 26 хил. гласа). Там водач беше Любен Дилов, който не е член на ГЕРБ. Дали това решение е довело до нарушаване на мобилизацията на електората не знаем, но именно кметът на Бургас – Димитър Николов е другият зам. -председател на ГЕРБ. Същевременно популярността му в Бургас е безспорна, което поражда въпроса защо той не бе издигнат за водач на листа, по подобие на подхода на ДПС в Кърджали, където дългогодишният кмет Хасан Азис водеше листата, макар и чисто формално.

Резултатът в Стара Загора също предполага промени. Макар ГЕРБ да е първа сила там, губи 12% (около 23 хил. гласа) спрямо предишния си резултат. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също е член на ръководството. В Русе ситуацията е подобна, където областен координатор и член на Изпълнителната комисия е Пламен Нунев, ГЕРБ губи с едва 111 гласа от „Има такъв народ“, но загубата спрямо 2017 г. е близо 11% (около 14 хил. гласа).

От ГЕРБ останаха с нереализиран потенциал и в Смолянско и Кърджалийско, съответно с водачи Даниела Дариткова и Цвета Караянчева. В Смолян ГЕРБ загуби мандат. В Кърджали ситуацията е сходна с предишните избори, но при положение, че водачът е бил председател на последния парламент и е една от най-популярните фигури, със сигурност можеше да се очаква много повече. По начало Дариткова и Караянчева не бива да са сред първите заподозрени, но в случай, че Борисов търси назидание и иска да изпрати ясен сигнал към редиците си, може и да прибегне и до тяхната рокада. Ако пък се цели и освобождаване от съпътстващи негативи, то смяна на Цвета Караянчева ще има добър ефект. „Ходи пеша, бе“ още кънти в ушите на много българи.

Кой ще запълни празнините в ръководството?

Вариант е бъдещите овакантени позиции в ръководството да бъдат заети от някои от министрите от последното правителство. Има опция и да се спре на някои от основните остриета в лицето на Тома Биков, Деница Сачева, Екатерина Захариева или на някои от по-малко амортизираните и активни говорители, например Георг Георгиев. Друг вариант изглежда Даниел Митов, който в последно време се явява като говорител на партията, макар да е член от съвсем скоро. Евентуалното му избиране на ръководен пост обаче е възможно да има демобилизиращ ефект върху градилите дългогодишна кариера в ГЕРБ, заради партийното минало на Митов и скорошната му поява при тях.

ГЕРБ започва с „проветряването“

Ще спази ли Борисов обещанието си?

Моделът на ГЕРБ е амортизиран, а кадровият подбор на партията продължава да бъде основен дефицит. Свиканото национално събрание е добра възможност Бойко Борисов да даде старт на така нужното "проветряване" в ГЕРБ. В края на юли миналата година по повод началото на протестите и исканията за неговата оставка, той заяви: "Аз съм казал много добре, след мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепвам структурите, защото всички я ръфат отстрани". За момента сигналите за бъдещата му роля в изпълнителната власт са смесени. Дали ще спази заканата си, предстои да видим.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама