ГЕРБ отчетоха изборните резултати без Борисов

14:20, 12 апр 21 / Новият парламент 25 3794 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като отминаха изборите и стана ясно, че макар и победител, ГЕРБ губи властта, днес на фона на предизборни плакати вицепремиерът Томислав Дончев, заедно с още няколко членове на партията, представи анализ на резултатите от вота. 

Quote Icon Ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от първия си ден би могло да решава проблеми и да гони амбициозни цели, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. 

Въпреки, че брифингът трябваше да се води от лидера на партията Бойко Борисов, той се проведе без неговото присъствие. Причината - водел серия от разговори с международни партньори на България, сред които е и председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. Дали това е знак за оттеглянето му от премиерския пост в бъдещ кабинет или начин да се скрие от журналистически въпроси - не стана ясно. 

Борисов се отказа да бъде депутат

Разбра се обаче, че ГЕРБ ще предложат правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено, какъвто е и редът според Конституцията. 

Дончев отбеляза, че партията вече е готова с кабинет и ще го обяви до няколко дни, но не даде каквато и да е информация относно неговия състав и кой ще бъде излъчен за министър-председател. По думите му обаче има приемственост за персонални и структурни промени. 

Припомняме, че миналата седмица социалният министър Деница Сачева и външният Екатерина Захариева обявиха, че премиерът, който ще предложат от партията, може да не е Борисов. 

Днес обаче бившият външен министър Даниел Митов подчерта, че премиерът трябва да е лидерът на партията. Той бе категоричен, че не е получавал покана за премиерския пост. 

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ не обявиха с кого биха се коалирали, но отново казаха, че биха предоставили депутати на втората политическа сила „Има такъв народ“, за да ги подкрепят за съставянето на правителство. По думите им към момента не са водили разговори с никоя политическа партия.  

Борисов: Слави да поеме отговорност или да свикаме Велико народно събрание

Дончев бе категоричен, че не се притеснява от служебен кабинет. Премиерът Борисов пък на няколко пъти повтори миналата седмица, че новите избори ще струват скъпо и не бива да се допуска да има такива.

Дори без власт, ГЕРБ са победители

Томислав Дончев отчете, че изборите са протекли нормално и посочи, че с вота си българите са дали на политиците много сложна задача. Той изрази надежда всички новоизбрани народни представители да бъдат на ниво и да решат задачата по правилен начин. ГЕРБ не трябва да бъде „заобиколен“ и да се оспорва изборната им победа, подчерта вицепремиерът. Според него опитът за това при съставяне на правителство може да доведе страната отново до криза. 

„Разбирам, че политическа цел е да се измете някой като мен или като министър Ангелов, но не и да бъдат изметени стотици хиляди българи. Ще се боря срещу това, защото опитите да бъде заобиколена първата политическа сила и да се състави конструкция от останалите по принцип завършва зле. Не го четете като страст към властта, защото тя тежи“, изтъкна Томислав Дончев.

Партии членки на ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта, а не да преговарят с първата по големина сестринска партия от ЕНП. Това е огромно притеснение в Европа“, допълни Митов.

Здравният министър Костадин Ангелов, който също беше избран за депутат от ГЕРБ, определи изборите дори като перфектни и посочи, че организацията в COVID секциите е била най-добрата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама