Яйцето или кокошката - датата за изборите или здравните мерки?

14:00, 05 яну 21 / Политика 25 3115 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Президентът започна серия от консултации за провеждането на редовните парламентарни избори през пролетта. Още преди месец държавният глава даде заявка, че ще насрочи вота на първата възможна дата за това - 28 март.

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Намеренията му обаче бяха посрещнати с критики, че провеждането на избори толкова скоро и в условия на пандемия, може да крие риск за здравето. Поради тази причина първата среща на Румен Радев бе именно със здравните власти - здравния министър проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, както и ръководителя на логистичния щаб по ваксинация проф. д-р Красимир Гигов.

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира конституционното право на вот на гражданите, както и тяхното здраве“, заяви Румен Радев в началото на срещата. Той посочи, че според медицинските специалисти пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с нея, включително да провеждаме избори.

По думите му това ще е предизвикателство не само за властите, но и за здравната система, защото изисква планиране и организиране на редица здравни мерки. Радев обаче посочи, че избори в подобна ситуация вече са се провели в редица страни от цял свят и има достатъчно международен опит.

Избори в света през 2021 година

Президентът поиска да разбере какви са прогнозите за развитието на пандемията, какви ще бъдат мерките не само в изборния ден, но и по време на предизборната кампания, както и как хората в изолация или под карантина ще могат да гласуват.

Ситуацията е динамична, яснота липсва

Близо три месеца преди нарочената дата за изборите обаче здравните власти все още нямат готов план и конкретни препоръки, защото по думите им ситуацията е динамична и трудно може да се направи прогноза. Техният аргумент е, че не могат насляпо да излязат с план за действие без да знаят кой е денят, в който ще упражним правото си на глас.

Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Ако продължи процесът на постепенно намаляване на заболяването от наша страна и протоколът, и препоръките, които ще направим, ще бъдат пределно ясни“, обяви здравният министър. 

Оказва се обаче, че докато президентът чака информация от здравните власти, те пък чакат него да обяви датата и да набележат мерките спрямо нея

„Мислим как да гарантираме конституционното право на хората, които са под карантина, да упражнят гласа си. Когато бъде обявена официалната дата на изборите, ние ще обявим протокола”.

Какво знаем до момента?

На изборите масовата ваксинация няма да е приключила. Според разчетите обаче до началото на февруари ще бъдат ваксинирани около 50 хил. българи.

Обсъжда се в деня на вота за няколко часа да бъде свалена карантината на болните от Covid -19 и контактните им, за да могат да гласуват. Обмисля се и използването на мобилни урни, които да обикалят домовете.

„Има различни варианти, обсъждали сме ги и като организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували и като временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но при всички случаи ще се намери начин те да упражнят правото си на глас”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че в секциите ще се спазват обичайните противоепидемични мерки - носене на маски, дезинфекция, недопускане на много хора в затворено помещение.

Обещание за взаимно сътрудничество

Срещата приключи без яснота, но с обещание за взаимно сътрудничество, а най-точно определение за разговорите даде вицепрезидентът Илияна Йотова, според която те са заприличали на спора за „яйцето и кокошката”.

Здравният фактор е основният за насрочване на датата на изборите. Остава отворен процесът на нашето взаимодействие в рамките на цялата серия от консултации, за да можем накрая да вземем съответното решение“, обяви президентът. Радев подчерта, че при ясно определени здравни мерки, организация за безопасно гласуване и действия, които да създадт доверие у хората, че ситуацията е под контрол, няма да има проблем за избирателната активност. 

„При една такава кампания и убеденост на хората, мисля, че можем да направим нормални за тази обстановка избори, а те са от изключителна важност за бъдещето на държавата”, заключи държавният глава.

Борисов също се обади

И докато на „Дондуков” 2 Радев се опита да получи повече информация за организацията около изборите, премиерът Борисов призова президента да не използва здравните специалисти като мотив за отлагане на вота. 

28 март са изборите, няма какво да си търсят оправдания – президентът е казал „28 март“, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицинските специалисти да ги отмени. Ако иска – да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия. Но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно – такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е в края на октомври светът да започне да се възстановява... Ако някой можеше да даде прогноза какво ще бъде към 28 март, щеше да е шеф на Световната здравна организация, а даже и самото СЗО не знае“, коментира Борисов във Велико Търново.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама