Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

12:53, 13 дек 20 / Политика 25 3107 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията. Това каза председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов в ефира на БНР. Според него няма човек, който да прогнозира дали на 28 май епидемичната обстановка в страната няма да е по-лоша от 28 март. 

Маринов посочи, че по Конституция първата възможна дата е 28 март, а последната - 28 май, а указът, с който президентът ще насрочи изборите, ще бъде издаден през януари 2021 година

Председател на Стратегическия съвет подчерта, че когато настъпи времето за посочване на изборната дата, президентът Румен Радев ще проведе консултации с ЦИК и здравни експерти.

Снимка: БГНЕС

"Важно е какво прави държавата и най-вече парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори", коментира той и подчерта, че парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, а не да улесни провеждането на изборите.

"Не предприема нищо полезно. Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата".

Депутати искат Радев да свика КСНС за датата на изборите

Проф. Маринов коментира, че представената за обществено обсъждане трета част на Национален стратегически документ за развитието на България залага посока и ценности за дълъг период от време.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама