Избори в света през 2021 година

14:19, 01 яну 21 / Свят 25 2611 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През 2021 година предстои да се проведат избори по целия свят - в редица европейски, южноамерикански и африкански държави, като някои все още очакват официално назначение и определяне на точна дата за тях.

Първи избори

Първите избори през 2021 г. ще се проведат в Киргизстан – президентски. Те бяха условно насрочени за 17 януари. Такива предстоят и в Португалия на 31 януари. Парламентарни избори са насрочени за 10 януари в Казахстан, в Лихтенщайн на 7 февруари и в Нидерландия за долната камара на парламента на 7 март.

"Сиела Норма" ще достави машините за гласуване

Избори на Балканите

Първите избори тази година на Балканите ще се проведат на 28 март в България - парламентарни, а до края на 2021 г. ще се проведат и президентски избори в страната, но датата все още не е определена. Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Косово, но засега датата е неизвестна. Парламентарни избори са насрочени за 25 април в Албания. Местни избори тази година трябва да се проведат в Република Северна Македония, но точната дата все още не е определена.

Избори за местна власт

Предвидено е да се проведат местни избори във Великобритания на 6 май, които преди това бяха насрочени за 2020 г., но бяха отложени поради пандемията от Covid-19.

В края на тази година в Германия трябва да се проведат федерални избори, за които е любопитно, че за първи път от дълго време в тях няма да участва канцлерът Ангела Меркел, която освен като канцлер, се оттегля и от лидерска позиция в нейната Християндемократическа партия.

Другаде по света

Парламентарни избори също ще се проведат в Израел, четвърти път за две години, и е под въпрос дали премиерът Бенямин Нетаняху ще успее да запази лидерската позиция.

Президентски и парламентарни избори ще се проведат също в Аржентина, Чад, Самоа, Иран, Чили и редица тихоокеански и африкански държави, предаде БГНЕС. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама