Президентът няма да отлага изборите

10:23, 07 дек 20 / Политика 25 2622 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Парламентарните избори ще са на 28 март 2021 г. Те трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от bTV. 

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Никола Вапцаров в столицата по случай 111-ата годишнина от рождението му.

Кой е луд да отложи изборите заради пандемията и какво би загубил, ако го направи?

Президентът призова всички институции- изборната администрация, изпълнителната и законодателната власт да създадат условията вотът да се проведе в срок. 

За евентуално отлагане на изборите се заговори миналата седмица. Говорителят на ЦИК Таня Цанева коментира, че ако пандемията не отшуми, може да има отмяна на изборите за края на май. По Конституция датата може да варира с до 2 месеца, но това решение трябва да вземе президентът. 

Изборите може да бъдат отложени, ако пандемията не отшуми

Остава и въпросът как ще гласуват българите под карантина, защото с подвижни урни вота си могат да дадат само хора с увреждания. В други страни има гласуване по пощата например, но не и според нашия Изборен кодекс. За такава възможност е нужна промяна в изборното законодателство. 

От ЦИК признаха и че може да има проблем с набирането на членове на СИК заради страха от вируса. 

Ще могат ли карантинираните да гласуват?

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки определи намерението на президента Румен Радев да не отлага вота и да го насрочи за последната седмица на март като проява на "тяснопартиен инат". Той предлага парламентарните избори да се проведат на 23 май. 

"По-добре е да минат зимните месеци, да мине напрежението и над здравната система, и над хората, за да могат да бъдат проведени по-нормални избори. Това ще повиши избирателната активност. Само тяснопартиен инат може да вкара хората по време на една зимна тежка обстановка, да ги вкара в избори", каза той в ефира на БНР. 

Опозиционни политически сили пък заподозряха управляващите, че искат да използват епидемията, за да удължат мандата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама