Освен за предприятия и туроператори, пари се намериха и за пътища

11:40, 16 дек 20 / Политика 25 1908 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На правителственото заседание бяха отпуснати средства за справяне с последиците от пандемията. Кабинетът намери средства, за да подпомогне предприятия и туроператори, както и за ...  пътища. 

Близо 5 млн. лева се предоставят на община Девня зареконструкция и изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура. "Изграждането на инфраструктурата ще от значение за бъдещото развитие на региона чрез строителството и ще се използва от всички инвеститори в региона. А също ще допринесе и за лесен достъп до пристанище „Варна-запад“, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Снимка: БГНЕС

Предвидени са 156 млн. лева за финансиране на микро, малки и средни предприятия Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите“, подчерта премиерът Борисов. 

Процедурата ще подкрепи предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването. 

За туристическия бранш, който е сред най-потърпевшите от ковидпандемията, правителството отпуска 56 милиона лева. Помощта ще бъде в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

Средства се отпускат и на Министерството на туризма- почти 5 млн. лева. 

Снимка: Правителствена информационна служба

Предвижда се 2 години след отмяната на извънредното положение, министерството да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет.

Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама