Здравословните ползи от гладуването

20:25, 06 дек 20 / Любопитно 25 2547 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Традиционно гладуването се смята за „лошо“ за здравето. Според последните научни данни от Националния институт по геронтология в Балтимор, нищо не може да бъде по-далеч от истината: гладуването се представя като добър инструмент за подобряване на начина ни на живот, коментира д-р Сантиаго Кампийо за изданието „Xataka Ciencia“, съобщи БГНЕС.

Три навика, удължаващи живота с 10 години

Постът има ползи, подкрепени от науката

Гладуването има научно доказани ползи. Все повече изследвания показват, че временното ограничаване на калориите помага за намаляване на рисковите фактори за различни заболявания. Сред тях катедрата по хирургия на Медицинския университет в Луизиана откри добри резултати срещу метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания и рак. Националният институт по геронтология в Балтимор - една от институциите, публикувала най-много по темата, също откри ползи срещу невродегенеративните заболявания.

Други изследвания, проведени в същата институция, предполагат, че намаляването на времето за прием и разстоянието между храненията помага за намаляване на телесните мазнини. Това се допълва от резултатите, получени в Чикагския университет, които показват, че гладуването може да допринесе за увеличаване на количеството чиста маса (мускулите) или за подобряване на невропластичността. Същият екип показа доказателства, че гладуването в продължение на 24 часа, редувано с дни на свободен, но контролиран прием на храна помага за по-бързо отслабване. Въпреки че по-голямата част от изследванията са проведени върху хора с наднормено тегло или популации с определени много специфични характеристики, много от тези ползи могат да бъдат екстраполирани на всеки.


Снимка: CanStockPhoto

Какви видове гладуване има?

Трябва да сме на ясно, че ползите от гладуването започват да се забелязват след 12 часа без ядене. Могат да се практикуват няколко вида „гладувания“, рамкирани в техниката на „интермитентно гладуване“.

Интермитентното гладуване се състои от редуващи се периоди без хранене с периоди на ядене, организирани по модел. Най-известните са на гладно 8/16, 24 и 48. Тези цифри се отнасят до времето, прекарано без ядене. Например гладуването 16/8 се състои от периоди без прием на храна от 16 часа, последвани от периоди, в които можем да се храним нормално в продължение на осем часа. 

Постоянството е тайната на здравословния начин на живот. Преминаването на диета или гладуване, което ще спрем след месец, е безполезно и ползите от него няма да са дългосрочни. То трябва да се превърне в начин на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама