СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 30 юни 20 / Сблъсък 25 2588 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhoto

Али Баба, Алепу, лято и море, свобода на словото, минимална работна заплата… Едва ли има някой, който през последния месец да не е чул поне по нещичко по тези теми. През юни в рубриката „Сблъсък“ TOPNOVINI.BG събра най-интересните словесни спорове, които вълнуваха обществото.


Снимка: CanStockPhoto

Безспорно една от най-интересните теми беше приказката за Али Баба на Васил Божков. Във Facebook той разказа за отношенията си с управляващите от ГЕРБ, като заяви, че в продължение на години е плащал 20% такса на "управляващата шайка", за да получи данъчно облекчение за бизнеса си. Вдъхновен от коментар по негов адрес Божков представи себе си като Али Баба, "Националната лотария" като пещерата със съкровищата, а депутатите като 240 разбойници. Бившият съдружник на Божков - Цветомир Найденов, пък заяви, че хазартният бос е лъжец. Според него бизнесменът никога не би се съгласил на толкова висока "такса" и да накара съдружниците му да платят цялата сума на "рекета", а на него да му излезе без пари. Повече по темата може да прочетете тук.


Снимка: Facebook/Бетономорие

Сред най-дискутираните теми през юни бе и подпорната стена на Алепу, за която някои се усъмниха, че е точно „подпорна стена“. Според РДНСК строежът, който прилича на 4-етажна сграда, всъщност е подпорна стена, която държи земните пластове зад нея. Проверката на строителният контрол установи също, че с изграждането на стоманобетоновата конструкция всъщност е завършен първият етап от строителството. Според зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов обаче край Алепу няма свлачище и се прави опит да бъде заблудено обществото. По думите му самото разрешение е нарушение на Закона за устройство на територията. Още по темата вижте тук.


Снимка: CanstockPhoto

Сред актуалните теми бе и тази за свободата на медиите у нас. Спор за това се разрасна сред депутатите по време на приемането на отчета на СЕМ за свършеното през 2019 г. Според депутата от БСП Александър Симов проблем със свободата на словото в България има. „Много хора са го изпитвали на гърба си и продължават да го изпитват. Плащат тежката цена за това, че искат да останат свободни“, подчерта той. Председателят на комисията ко култура Вежди Рашидов обаче смята друго: „Ако някъде има проблеми с цензура и свобода, това е в ръцете на самите медии“. „Имаме прекрасни медии, доста са свободни освен ако не са ограничени от самите себе си“, категоричен е той. Мненията на двамата може да откриете тук.


Снимка: CanStockPhoto

С идването на лятото няма как да бъде пропусната и темата за морето. Въпросът в България или Гърция да изберем да почиваме отново дойде на дневен ред и дори и кризата около коронавируса не успя да даде еднозначен отговор. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев заяви, че ще почива на българското Черноморие и ще подкрепи българския туризъм. „Не защото съм шовинист. Ще го подкрепя за сметка на византийците, които ни мразят и в червата и са готови не само да ни излъжат, ами да ни купят и да ни продадат на майките си“, коментира той. Бившият посланик в Русия Илиян Василев пък разкритикува българските институции, че създават изкуствени пречки пред туристите, които искат да почиват в Гърция, за да ги пренасочат към родното Черноморие. Още по темата прочетете тук.


Снимка: CanStockPhoto

През юни все по-засилено се заговори и за създаването на минимална заплата по сектори. Според президента на КНСБ Пламен Димитров това ще даде ориентир на всеки според професията и квалификацията си, когато отиде в дадено предприятие, да не приема по-ниска заплата. Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов обаче е на мнение, че това би било много идеалистично. „Кои сектори?В статистиката има най-различни и всеки казва: „Ама нашият бранш е малко по-специален“, коментира той и допълни: „Има длъжности, някои говорят и за професии, което пък е тотален миш-маш. Ти можеш да имаш една професия, да си учил едно, пък да работиш друго“. Повече може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!