СБЛЪСЪК: Свободни ли са медиите?

14:00, 11 юни 20 / Сблъсък 25 5620 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Приемането на отчета на СЕМ за свършеното през 2019 г. прерасна в спор за свободата на словото. Социалистите за сетен път припомниха 111-oто място на България в класацията на „Репортери без граници“, както и проблемите в националното радио. Разкритикуваха управляващите, че не намират пътя към подобряването на медийната среда у нас. Отчетът бе приет, въпреки призивите на опозицията да няма гласуване докато „Гешев не донесе разпечатките за БНР“. Представяме мненията на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и говорителя на групата на БСП и член на комисията Александър Симов.

                                                                             

 

Онази класация

Всеки път, когато някой спомене за прословутото 111-о място има хора, които театрално започват да стават от местата си, и да твърдят, че тази класация е измислена, нелепа, неистинска и представлява обида за истинските журналисти“, коментира Александър Симов.

111-о място по свобода на словото- кой ви е казал това? Някои НПО-та? Това официална позиция ли е, държавническо поведение ли е? Отношение към националните медии ли е“, попита в отговор Вежди Рашидов и подчерта, че неправителствена организация не може да даде представителна извадка за „свободата на словото в една свободна държава“.

Има ли проблем?

Това е системно поведение на ГЕРБ. Проблемът е проблем на речта и на лексиката. Когато кажеш че има проблем има, а когато замълчиш няма“, заяви Симов и допълни: „виновни за корупцията са тези, които говорят за корупцията, а не тези, които реално се облагодетелстват от нея, ако трябва да го преведем“.

Проблем със свободата на словото в България има. Или поне голяма част от журналистите смятат по този начин. Съжалявам, но няма как с хубави речи да ги убедим в обратното. Много хора са го изпитвали на гърба си и продължават да го изпитват. Плащат тежката цена за това, че искат да останат свободни“, подчерта депутатът от БСП.

Рашидов обаче смята друго: „Ако някъде има проблеми с цензура и свобода, това е в ръцете на самите медии“. „Имаме прекрасни медии, доста са свободни освен ако не са ограничени от самите себе си“, категоричен бе той.

За името на България

Докога някой ще мърси името на българската държава. Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата на словото“, посочи Вежди Рашидов. „Свободата на словото не принадлежи само на медиите, както искате да говорим. Никой не е свещена крава. Свободата принадлежи на всеки един от нас, като хора и граждани“, обърна внимание той. Според него можем да разберем що е свобода на словото едва когато разпознаваме фалшивите новини.

Съжалявам, но не смятам, че разговорът за свободата на словото по някакъв начин унижава България или поставя медиите на колене“, коментира Александър Симов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама