СБЛЪСЪК: Истинска ли е приказката за Али Баба?

12:00, 02 юни 20 / Сблъсък 25 2138 Шрифт:
Василена Йорданова

Вече повече от две седмици Васил Божков е активен потребител на социалните мрежи. Бизнесменът използва Facebook, за да "води задочно защитата си" по повдигнатите му обвинения. От профила си хазартният бос отправи редица критики към управляващите и прокуратурата. В последните си публикации Божков разказа за отношенията си с управляващите от ГЕРБ, като заяви, че в продължение на години е плащал 20% такса на "управляващата шайка", за да получи данъчно облекчение за бизнеса си. Вдъхновен от коментар по негов адрес Божков представи себе си като Али Баба, "Националната лотария" като пещерата със съкровищата, а депутатите като 240 разбойници.

Истинска ли е приказката за Али Баба? TOPNOVINI.BG публикува позициите на Васил Божков и на един от основните му опоненти - бившия му съдружник Цветомир Найденов, от когото тръгна атаката срещу хазартния бос.

 

 

Историята на Васил Божков припомня казуса около промените в Закона за хазарта от края на 2014 г., с които депутатите въвеждат хазартна такса за лотарии, кено и бинго игри.Именно върху тези текстове по-късно дружествата на бизнесмена се позовават, когато плащат държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху стойността на направените залози. Божков твърди, че печалбата на "Националната лотария" не е останала незабелязана от "разбойниците" в парламента и един от тях - Георги Кадиев от БСП предлага да обложи лотарията с 15% данък върху оборота. Тогава хазартният бос се среща с премиера Бойко Борисов и получава уверението, че той ще оправи нещата в замяна на помощ от негова страна.

"Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозицонната шайка внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота.  Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум. Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:
- „Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.“
- „ Какво разбираш под това?“
- „ Ще разбереш после“
- „Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни.“

Следват срещи с Менда Стоянова за уточняване на промените в закона, с които се "отваря вратичката за Божков" и с Владислав Горанов, който уточнява, че в замяна на това Божков ще трябва да даде на "управляващата шайка" 20% от оборота си. Важна подробност в историята е, че на срещата с Менда Стоянова Божков взима и "свой приятел", но до този момент самоличността му остава скрита.

„Заместник-главатарят по Финансите казал:
- Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.
Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на шайката.“

Сметките на бизнесмена показват, че от тогава до януари тази година, когато частните лотарии са забранени, е платил 500 млн. лв. такси към държавата в съответствие със закона и 20% такса "помагане", която е изпращана в брой на конкретни лица. Ден по-късно хазартният бос публикува банкови извлечения от личната си сметка, с които да подкрепи твърдението си, че е плащал такса към управляващите. Извлеченията показват, че за 2018 г. и 2019 г. е изтеглил общо 11.8 млн. лева за двете години. Самите извлечения обаче не доказват къде са отивали парите, след като са били изтеглени.

Снимка: БГНЕС

Бившият съдружник на Божков - Цветомир Найденов, за пореден път заяви, че хазартният бос е лъжец. Според него бизнесменът никога не би се съгласил на толкова висока "такса" и да накара съдружниците му да платят цялата сума на "рекета", а на него да му излезе без пари. "Черепа така нарежда съдружниците си, знам го от опит. Така че, Тънките вратлета от Националната лотария, които са му били с 44 % съдружници, трябва да са плащали целия рекет и да са останали с 24% ... а такова нещо няма и е лесно проверимо...Това са такива смешни лъжи на Черепа, че само мега малоумници могат да се вържат. Такъв “ рекет “ няма! Велинградският Али Баба дели плячката си само на 1! Иначе откъде пари за самолети, яхти и леки жени, а?"

Найденов коментира и банковите извлечения на Божков като заяви, че с неговото криминално досие едва ли има някакви по банков път освен за ток и вода. Малко по-късно написа още, че антиките от колекцията на Божков също се плащат кеш, затова извлеченията му не доказват нищо от твърденията му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.