СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

10:00, 31 май 20 / Сблъсък 25 3659 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

През месец май темата за коронавируса беше детронирана от злободневни, социални и политически казуси. Словесни схватки се водиха на различни фронтове, а най-интересните събрахме в месечния ни материал на рубриката „Сблъсък“.


Снимка: CanStockPhoto

Сред най-обсъжданите теми след падането на извънредното положение беше отварянето на яслите и детските градини. Много родители настояха това да се случи възможно най-скоро, за да могат самите те да се върнат на работа, тъй като иначе няма кой да се грижи за децата им. Резултатите от анкета в социалната мрежа показва, че 70% от родителите биха пуснали децата си на градина веднага. Не на това мнение обаче бяха премиерът Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Според тях това може да доведе до разпространение на заразата. Какви бяха различните позиции по казуса може да видите тук.


Снимка: БГНЕС

След като излязоха от домовете си, софиянци се насочиха предимно към Витоша, което стана повод за дискусия на тема да води ли метрото и до планината. Миналата година Столичният общински съвет разреши на главния архитект Здравко Здравков да проектира разширение на първия лъч на метрото с нов участък с дължина 2 км, включващ две станции. Първата ще е в близост до магазин "Декатлон" на Околовръстното, а втората - при магазин ИКЕА. Според независимия общински съветник Борис Бонев обаче проектът е изключително вреден за града, защото зоната около бъдещата крайна станция е ниско застроена и именно такава трябва да остане. Председателят на комисията Силвия Христова от ГЕРБ е на съвсем друго мнение. Според нея проектът помага за обезпечаването на достъпа до Витоша с метро, а това е подходящо и за туристите, и за хората, които ходят в планината. Повече по темата може да откриете тук.

Снимка: CanStockPhoto

Казусът с езика на Северна Македония периодично излиза на дневен ред. Представената през май книга на учени от БАН и университетски преподаватели „За официалния език на Република Северна Македония“ отново повдигна темата и предизвика вълна от остри реакции и коментари в София и в Скопие. Според авторите на книгата официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския - и го обозначават като северномакедонски български. Македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския език, заявяват от института „Кръсте Мисирков“ в отговор на БАН. Какви други реплики се размениха по оста София – Скопие прочетете тук.

Темата за намаляване на ДДС-то също предизвика полюсни мнения. Мотивът на ГЕРБ да предложат новата намалена ставка на данъка е, че така по-бързо секторът ще може да се справи с последиците от коронавируса. Идеята им за 9% ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги е за ограничен период от време - до 31 декември 2021 г. От финансовото министерство обаче използват европейски пример. Според тях опитът на страни от ЕС показва, че с намаляването на данъка ще дойдат допълнителни задължения за отчетност, както и увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса. Повече по темата вижте тук.


Снимка: Pixabay

Посегна ли Москва на светите братя Кирил и Методий? Темата предизвика напрежение между София и Москва на 24 май заради изложбата „Извoрът нa cлaвянcкaтa културa“, в която бяха пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти, а приносът на България в създаването на славянската писменост изобщо не се спомена. Изложените пана представяха братята св. св. Кирил и Методий като „реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“ и успяха да разбунят духовете у нас и да предизвикат вълна от остри реакции в българската общественост. Кой каква позиция зае вижте тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама