СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ намаляването на ДДС?

14:00, 21 май 20 / Сблъсък 25 3026 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Напоследък медийното пространство е пълно с разбирачи от ДДС. Оказа се, че всички партии са компетентни и имат предложения за намаляването на данъка. Управляващите искат намаляване на 9% на ДДС за ресторантьорите, като ангажиментът за това пое лично премиерът Бойко Борисов. От ДПС пък настояват за по-нисък данък върху детските храни и памперси, а от „Воля“ за книги, фитнеси и спортни зали. Идеите минаха на първо четене в правната комисия. 

Освен медийната шумотевица и политическото говорене интересното в случая е, че финансовото министерство в лицето на Владислав Горанов е против 9% ДДС. Така министърът се противопоставя на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече обеща на рестораньорите намаляването на данъка. Министерството не одобрява и останалите идеи за промени в данъка.

Представяме мненията на финансовото министерство и депутатите от ГЕРБ.

 

                              

 

Мотивът на ГЕРБ да предложат новата намалена ставка на данъка е, че така по-бързо секторът ще може да се справи с последиците от коронавируса. Идеята им за 9% ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги е за ограничен период от време- до 31 декември 2021 г. Настояват за същия размер на данъка и за разпространение и продажба на художествена, научна и учебна литература. Като това се отнася и за електронните книги.

ДДС е новата политическа дъвка

От финансовото министерство обаче използват европейски пример. Опитът на страни от ЕС показва, че с намаляването на данъка ще дойдат допълнителни задължения за отчетност, както и увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса. Според министерството налице е опасност от данъчни измами и укриване на ДДС. Финансистите обръщат внимание, че намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените.

Снимка: Pixabay

Цифрите

От МФ апелират, че държавният бюджет ще губи 150 млн. лева на година, ако ДДС за ресторантьорите стане 9%. И 13 млн. лева на година при същата данъчна ставка за книгите.

По сметки на ГЕРБ по-ниската ставка ще доведе до намаляване на бюджетните приходи от 1 юли 2020 до 31 декември 2021 с 275 млн. лева (255 млн. от ресторантьорите и останалите от книгите).

Има и друго

ДДС е основен източник на приходи в държавния бюджет. Според финансовото министерство ако се увеличат стоките с намалена ставка, това ще доведе до необходимост от увеличаване на ставките на други данъци.

 

Започна се: Как промяната в ДДС отвори кутията на Пандора?

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:00, 21 май 20

Разбира се, че против. Достатъчно се оядоха

2 Анонимен 15:05, 21 май 20

За! Заслужават го.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама