СБЛЪСЪК: На какъв език говорят в Северна Македония?

10:00, 15 май 20 / Сблъсък 25 9005 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На какъв език говорят в Северна Македония? Този въпрос от години стои като клин в отношенията между България и югозападната й съседка. Представената миналата седмица книга на учени от БАН и университетски преподаватели „За официалния език на Република Северна Македония“ отново повдигна темата и предизвика вълна от остри реакции и коментари в София и в Скопие. TOPNOVINI представя изводите на авторите на книгата и последвалата реакция от страна на Институтът за македонски език „Кръсте Мисирков“.

  

Официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския - и го обозначават като северномакедонски български. Това смятат авторите на книгата.

Според тях историческите сведения и резултатите от многобройни научни изследвания дават основания да се смята, че официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944 г.

Това обаче не пречи официалната писмена норма да изпълнява функцията на държавен език, език на образованието и литературата в Северна Македония.

Авторите са категорични, че изводите им не са основа за предявяване териториални претенции към една или друга страна и дават за пример това, че немският език се говори и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария и никой не говори за австрийски или швейцарски език. Говорят за швейцарски немски, австрийски немски.

"Това, че казваме, че хората там говорят на вариант на български език, по никакъв начин не означава, че ние им казваме: "Вие сте българи". Етническото самосъзнание е нещо, което всеки сам определя",  обясни ръководителят на проекта проф. Васил Николов.

Учените призоваха за стриктното придържане към обективната научна истина без политизиране.

Снимка:CanstockPhoto

Македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския език, заявяват от института Кръсте Мисирков в отговор на БАН.

От там посочват, че основно човешко право е правото да се използва нечий майчин език и на самоопределение и всеки опит за постигане на това чрез сила или изнудване ще се провали.

Според института възгледите на авторите на книгата не са научно обосновани. От там посочват, че македонският език функционира като стандартен език в продължение на 75 години, равноправен е в рамките на ООН и добавят, че изкуствените езици, тези, които нямат жизнена основа, са се провалили при теста на времето.

Македонците не могат да се чувстват като българи, нито могат да смятат българския език за свой майчин език. Всъщност през последните 100 години, само по време на окупацията от 1941 до 1944 г., българският език беше официален в по-голямата част от Македония, така че двата езика се развиха отделно и в същото време се отдалечиха, твърдят от Института.

Според тях информацията в българското издание е преди всичко плоска и тенденциозна.

Предлагат изкривени факти за историята на македонския език, за имената, за „българските“ писатели от Възраждането, за създаването на литературната норма, за „българската“ природа на македонските диалекти и др. Книгата започва с тезата, че „официалният език на Република Северна Македония по произход и структурно-типологични характеристики е югозападна писмено-регионална форма на българския език“, термин, който не съществува в лингвистиката като наука, и по-нататък са дадени „аргументите“, които според тях доказват тази теза...

На всичкото отгоре се промотира ново име на македонския език и това е северномакедонски български език, подчертават от Македонския езиков институт.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Анонимен 16:31, 15 май 20

До като не седнат на задниците никаква е Европа. Тук не трябва да има никакъв компромис

2 Анонимен 16:43, 15 май 20

Северномакедонски български език - значи по-голяма глупост не съм чул.
В кой век живеят учените в БАН?

3 Албанец 19:53, 15 май 20

Да живее велика Албания!

4 Анонимен 10:31, 16 май 20

Тая държава, ако може така да се нарече България, никога няма да се оправи, да като има толкова прост народ. Това ли ни е най-голямият проблем? Какъв език говорят в Македония. Какво печелим от това, че те говорят, да кажем на български? Ние нямаме вече хляб на масата, Два милиона души напуснаха България. След някоя година ще изчезне като държава. Тогава ще изчезне и езикът ни. Вече нямаме история, самосъзнание, самочувствие. Страшно заядливо и зависли во племе сме.

5 Makedoniaонимен 15:12, 16 май 20

Stom iskat da se naritsat makedontsi,estestveno gretski.

6 Анонимен 22:28, 16 май 20

Кой няма хляб на масата ?
Стига си се вайкал !

7 Каро 09:44, 17 май 20

Като нямаш хляб и най вече си мързелив яж ми кура

8 Анонимен 10:30, 17 май 20

Македонският език е Цигански.Както циганите нямат писменост,самостоятелен,обоснован език и примитивна култура преобладаваща с кючеци,гюбеци и псувни,такива са и тази ЛУМПЕЛИ макета,мекерета и БОКЛУЦИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама