Мазни и слаби или силни и чисти - кое избирате?

09:00, 01 май 20 / Спорт 25 3822 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Какво всъщност е оптималната кондиция? Някакъв стандарт за телесни мазнини или за мускулна маса или за функционални възможности? Едва ли. Когато в мотивационната програма на TOPNOVINI.BG „100 малки победи” говорим за оптимална кондиция, имаме предвид висок цялостен тонус, постоянно висока жизнена енергия, бърз и остър ум и логично следващите - позитивна нагласа и увереност.


Снимка: CanStockPhoto

Как постигаме и поддържаме оптимална кондиция?

Когато сме здрави, ежедневното ни състояние е резултат от нашите избори и нагласа. Ясно е, че всички сме зависими от средата около нас, но ежедневните ни избори в посока физическа активност и хранене са от огромно значение, което често въобще дори не осъзнаваме.

Кои храни ни правят мазни и слаби и кои - силни и чисти?

Отговорът е специфичен за всеки от нас. Общоприетите положителни практики се пречупват през индивидуалността ни и за това е много важно да наблюдавате как телата ни реагират на различните храни.


Снимка: CanStockPhoto

Ето няколко общи насоки:

Храните с много захар предизвикват пик на инсулина, в резултат на което чувстваме бърз прилив на енергия, но след около 30-40 минути тонусът ни рязко спада и обикновено ни се доспива. Често енергийният недостиг е в пъти по-висок от краткия захарен пик и така се завърта един омагьосан кръг. Тук е много важно да отбележим, че това се случва, когато не спортуваме активно и не изгаряме въглехидратите в интензивни тренировки. Именно това е причината професионалните спортисти да могат често да си позволяват да ядат каквото си поискат, без да имат сериозни притеснения. Типични примери за храни, които ни отнемат жизнен тонус и ни задръстват са:

- Пакетирани вафли, бисквити, гризини, десерти, шоколади (с изключение на чистите, черни шоколади с високо съдържание на какао) и др.;

- Пържени картофи, бял ориз, корнфлейкс, захарни напитки;

- Бял хляб и различните ястия с бяло брашно, генно модифицирана царевица и др.


Снимка: CanStockPhoto

Ето сега примерен списък на храните, които ни осигуряват продължителна енергия, без неприятни пикове и спадове, без усещане за отпадналост, тежест и безсилие:

- Яйца, грах, леща, боб, нахут;

- Чисто месо;

- Полезни мазнини - маслини, сьомга, авокадо, обезсолено краве масло, зехтин;

- Много зеленчуци, по възможност чисти домати, краставици, червени и зелени чушки, кейл (ако успеете да се снабдите), зеле, моркови, целина, броколи, карфиол, лук, пащърнак и тн.;

- Ядки - в умерени количества са много подходящи, като десерт;

- Плодове - тук мненията са силно противоположни, но е сигурно, че телата ни понякога имат нужда от бързи захари и най-добрият начин да си ги набавим е да ги приемем в естествения им вид чрез плодове, вместо чрез обработени продукти.


Снимка: CanStockPhoto

Както виждате, общото между двете групи храни е, че едните съдържат предимно бързи въглехидрати, а другите протеини и полезни мазнини. Значи ли това, че е необходимо никога да не се яде захар, а само протеини и мазнини?

Не точно! Храната и физическата активност са пряко свързани. Ако спортувате активно, естествено, че имате нужда от въглехидрати, както и от протеини и мазнини. Когато обаче не сте интензивно натоварени, нужда от бързи въглехидрати е драстично намалена, а за оптималните ни жизнени функции са необходими предимно протеини и мазнини. На тази тема можем да ви препоръчаме книгата „ЗОНАТА” на д-р Бари Сиърс, която ще ви разясни как да достигнете и поддържате оптимални нива на инсулин и цялостен хормонален баланс.


Снимка: CanStockPhoto

Другата важна част в основата на оптималната кондиция е водата. Има много гледни точки към необходимите количества за оптимален тонус, но е важно всеки сам да установи подходящите количества за организма си. Забравете общи стойности като 8 чаши на ден и тн. Просто, когато почувствате спад на цялостния ви жизнен тонус, отпадналост и/или глад, изпийте 1 или 2 чаши вода и вижте реакцията на тялото си. В 99.99% от случаите, при отпадналост през деня, телата ни имат много по-голяма нужда от вода, отколкото от храна!

Така че, за да не поемате стъпка по стъпка в посока Мазни и слаби, а вместо това уверено да вървите към вашето Силно и чисто Аз и да се чувствате енергични, позитивни и уверени, просто следвайте природата, мислете как дребните на пръв поглед ежедневни решения се подреждат в една дълга проекция, резултатът от която е разликата между мазните и чистите, между силните и слабите, между енергичните, уверените и позитивните хора и между отпадналите и задръстени ходещи зомбита. Изборът е за всеки от нас, всеки ден! Помнете, че всеки голям успех се състои от много на брой малки победи.


Снимка: CanStockPhoto

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing.

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Да стегнем корема, докато сме под карантина

„100 малки победи“: Интензивна тренировка за крака в няколко минути

„100 малки победи“: Упражнения за разтягане и възстановяване на мускулите

„100 малки победи“: Кратки упражнения за тонизиране

„100 малки победи“: Интензивна тренировка за бърз максимален ефект

„100 малки победи“: Тонизиране на мускулите на корема и гърба

„100 малки победи“: Приятна 5-минутна тренировка без почивка

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама