Акцент на деня: Акции правим всякакви

17:30, 17 фев 20 25 3676 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Сигнал за корумпиран съдия, подаден от кмет, започна да разследва от Прокуратурата. Това стана ясно след срещата на главния прокурор Иван Гешев с кметове на над 20 населени места. Разговорите в Съдебната палата бяха инициирани от обвинител №1 във връзка със сигнали за корупция, по които няма развитие. Самият той посети Чирпан, където по това време течеше спецакция срещу битовата престъпност - поредната от станалите редовни акции на Прокуратурата из страната.

На срещата главният прокурор изтъкна, че по отношение на малките населени места има два приоритета - справяне с битовата престъпност и с корупцията на местно ниво. Затова и Иван Гешев призова кметовете да не спират да подават сигнали до местните прокуратури. "Когато ясно се назовават проблемите от местната власт, е възможно прокуратурата и службите за сигурност да ги решат", изтъкна Гешев.

"Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време за решаване на конкретни проблеми. За нас е изключително добре да има взаимодействие на местно ниво и затова съм насърчил местните административни ръководители на прокуратурата да установяват контакти с местната власт", каза още Гешев.

Кметовете, участващи в срещата, изнесоха редица данни за корупционни случаи, които отлежават с месеци и години и по тях няма реакция от властите. Кметът на Калофер Румен Стоянов разказа, че преди 7-8 месеца е подал сигнали, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от властите не е реагирала все още на тях. Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев обяви, че в събота излизат на протест, защото дори за една химикалка трябва да се моли на кмета на Шумен поради липса на собствен бюджет. Кметският наместник на плевенското село Къшин Пламен Петков, посочи, че от две години се опитва да си върне бивше игрище, дадено на магистрат.

В четири населени места в Чирпанска община тази сутрин се проведе полицейска акция срещу битовата престъпност - Зетьово, Черна гора, Свобода и Оризово. По операцията бяха извършени арести. В същото време операция течеше и в Стара Загора, където са били задържани седем души за крупна кражба на техника от склад на фирма на 15 февруари.

Акциите срещу битовата престъпност следват почти една през друга, като особено се засилиха от началото на февруари, дори понякога са няколко едновременно. Само през изминалата седмица Прокуратура и жандармерия нахлуха в ромския квартал в Самоков, притиснаха криминалния контингент в Пазарджик и Враца, в Силистренско, в Свищов бяха задържани 15 души, в Бургаско - 19, 60 души бяха задържани в село Розино, община Карлово.

Приоритет на прокуратурата занапред ще бъде битовата престъпност, защото правораздавателната система е в дълг към обществото, обеща още преди избирането си главният прокурор.

В Чирпан Гешев избухна срещу политиците и ги призова да се въздържат от съвети какви да са приоритетите на Прокуратурата на Република България. Визирайки коментарите, в които президентът Румен Радев го посътветва къде да търси корупция, а премиерът Бойко Борисов съобщи пред медиите, че "се е разбрал с главния прокурор да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода", Гешев каза: "Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме. Премиерът Борисов - кого да размаже прокуратурата и кого да не размаже. Разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват върху прокуратурата. Трябва да е ясно едно - прокуратурата и аз като главен прокурор няма да допуснем  да бъде замесвана в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Прокуратурата е независима институция. Това, което мога да кажа, е, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие. И те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо за това, за което са ги избирали българските граждани. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политически сили и откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват. И е ред и на политиците да им дадат това, което очакват и за което са ги избрали".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама