Радев си чака отговорите от Борисов и Гешев

13:22, 14 фев 20 / Политика 25 1402 Даяна Дюлгерова
1

След като изненадващо главният прокурор Иван Гешев поиска КС да разтълкува възможността за разследване на президента, Радев на свои ред предизвика Гешев да разкрие подбудите си за питането. Часове по-късно прокуратурата пусна СРС-та срещу държавния глава. От тях стана ясно, че ДАНС е подслушвал разговори на командира на ВВС генерал Цанко Стойков за проверката на антикорупционната комисия за Десислава Радева, тогава Генчева. 

Няма да накажат шефа на ВВС заради разговора с президента

В четвъртък президентът попита публично премиера Борисов дали е знаел, че подчинената му служба ДАНС подслушва държавния глава и то в грубо нарушение на закона?

И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, каза пред журналисти Радев. Той разкритикува премиера, че покрай „епичната“ борба с контрабандата премиерът постепенно си е присвоил правото всяка сряда, а и по много други поводи, да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. Държавният глава попита каква е връзката между премиер и главен прокурор, и защо след като Иван Гешев вижда корупция на всяка крачка, а не разследва Министерски съвет.

Президентът пита премиера: Знаел ли е за подслушването?

Два дни по-късни Радев напомни, че очаква отговори от Борисов и Гешев.

Днес сагата отекна в парламента. Антон Кутев от БСП не пропусне да попита дали Борисов е знаел за подслушването. Скандалът избухна след като преди няколко дни БСП са депозирали въпроса към министър-председателя, но на председателки съвет Народното събрание се решило, че премиерът няма никакви правомощия в тази сфера, освен координационни функции спрямо службите. Затова и въпросът изобщо не е попаднал в дневния ред на парламентарния контрол. Червените отговориха с упрек, че има двоен аршин спрямо тях и поискаха да им се даде списък с теми, по които Борисов да бъде питан.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани