Денят накратко – 7 февруари

19:00, 07 фев 20 25 2385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Ще бъде ли освободен Андон Миталов от длъжност, какво следва, след като окончателно забраниха частните лотарии, колко години се навършват от процеса в Либия срещу българските медици и още:

***

Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Това става ясно от Държавния департамент на САЩ в отговор на въпрос до "Сега". От медията са попитали: какви точно са корупционните действия на Миталов и кога са извършени; от кого е дошъл сигналът срещу него, както и дали ще има и други обявени от Помпео имена по случая "Миталов". Държавният департамент обаче не дава конкретни отговори на тези въпроси.

Междувременно правосъдният министър Данаил Кирилов предложи на ВСС съдия Андон Миталов да бъде освободен от длъжност от Специализирания наказателен съд. Според Кирилов, съдията е накърнил престижа на съдебната власт.

И докато премиерът Борисов коментира по-рано, че не е учуден, че уличеният в корупция е Миталов, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че бил изненадан, че става въпрос за колега от системата. 

***

Протест в столицата

Национален протест с искане на оставка на правителството се проведе пред парламента днес. Той беше организиран от партия "Възраждане". Протестиращите изразиха недоволството си срещу управляващите, които по думите им “са отровили въздуха, откраднали водите, продали златото и изгонили бъдещето на България". Те настояваха за разговор с премиера Борисов. На влизане в Народното събрание депутатите пък бяха посрещнати от активисти на "Грийнпийс България", които искат мерки за по-чист въздух в страната. 

***

Окончателно: Забраниха частните лотарии

Държавният спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, реши парламентът. Прекратяването на лицензите на действащите лотарии ще стане веднага след обнародването на закона в „Държавен вестник“, което ще се случи до три дни след приемането му в парламента. Хората, които все още очакват да им бъдат изплатени печалби, ще си ги получат от съответния хазартен оператор.

Забранява се още и продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

***

ГЕРБ няма да иска импийчмънт на Радев

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да не инициира или подкрепя процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. „Не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг на партията.

***

Пореден ден с арести

19 души са задържани при специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност в Община Бургас, като се очаква броят на задържаните да се увеличи. Органите на реда блокираха всички входове и изходи на града от сутринта. Днес стана ясно и, че 14 лица са били задържани при Специализираната полицейска операция на територията на Добрич, проведена вчера.

А след спецакцията на ГКПП „Калотина“, 20 лица са с обвинения за участие в организирана престъпна група, сред тях е началникът на граничния пункт с обвинение за ръководене на групата. Акцията е започнала след множество сигнали от водачи на МПС и граждани, на които е искана такса „почерпка“.

***

Васил Божков и колекцията му 

МВР и прокуратурата непрекъснато получават обаждания на горещия телефон, разкрит за сигнали срещу организираната престъпна група, ръководена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Анонимността на всички е гарантирана, увери министърът. Арестът на Божков в Обединените арабски емирства беше официално потвърден преди няколко дни, а страната ни в момента подготвя документите за неговата екстрадиция.

Междувременно стана ясно, че министърът на културата Боил Банов ще извърши поверка на колекцията от антични предмети на Божков. Проверката трябва да изясни произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Заради големия обем предмети и дейност е определен двумесечен срок за изпълнението на проверката.

Фондацията на Васил Божков обаче стартира днес процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Международни експерти ще направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена. 

***

Президентът отличи създателя на ансамбъл „Българе“

Румен Радев удостои с почетен знак на Президента Христо Димитров, художествен ръководител, продуцент и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", за неговите заслуги за популяризирането на българското фолклорно изкуство. Като доказателство за нестихващата творческа енергия на ансамбъла държавният глава открои проведените над 1500 концерта у нас и в чужбина, възторжената публика и изправените на крака зали.

***

20 години от процеса срещу българските медици

Днес се навършват 20 години от началото на съдебния процес в Либия срещу българските медици, обвинени в заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН в детската болница "Ал Фатех" в Бенгази.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама