Боил Банов ще проверява колекцията на Божков

13:30, 07 фев 20 25 2776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на културата Боил Банов да извърши поверка на колекцията от антични предмети на Васил Божков, която е стопанисвана и изложени в музей от фондация "Тракия“, съобщиха от прокуратурата.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на Закона за културно наследство и нормативните актове по прилагането му.

Проверката трябва да изясни произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Заради големия обем предмети и дейност е определен двумесечен срок за изпълнението на проверката.

Фондация "Тракия": Изземането на колекцията на Божков е погазване на закона

Пред журналисти в парламента Боил Банов обясни, че освен всичко проверката цели да установи и дали наистина те са автентични. За онези, за които се появят съмнения за автентичност, проверката ще продължи повече от два месеца, защото ще се използват лаборатории в Европа.

Банов обясни, че антиките на Божков не се намират в Министерството на културата. Той уточни, че от всичките над 3000 предмета, регистрирани са само 212, които се стопанисват от Фондация „Тракия“. Регистрация за тях е дадена през 2008-2009 г. от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов. След това с тях е направен частен музей и са изпращани за изложби в чужбина.

В колекцията на Васил Божков има над 3000 предмета от разнообразни групи артефакти, изработени от различни материали, датирани от неолита до Късната античност, които са събирани от 2005 г. до днес. Колекцията се оценява на милиони, а според експерти това е най-добрата колекция на антична торевтика в света.

Фондацията на Божков: Всеки предмет от колекцията е деклариран и законен

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създадоха работна група от прокурори, инспектори и експерти за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности. Групата ще анализира действащите нормативни и други междуведомствени актове за противодействие на престъпните посегателства с предмет културни ценности и ще предложи промени, ако такива са необходими.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама