Вашингтон: Имаме достоверна информация за Миталов

12:20, 07 фев 20 / Политика 25 2352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България, пишат от Държавния департамент на САЩ до "Сега".

От медията са попитали: какви точно са корупционните действия на Миталов и кога са извършени; от кого е дошъл сигналът срещу него, както и дали ще има и други обявени от Помпео имена по случая "Миталов". В отговорите на Държавния департамент няма конкретни отговори на тези въпроси.

Акцент на деня: Болен ми лежи съдия Миталов

Казва се, че законът, по който е санкциониран Миталов, "не дава конкретна дефиниция на "сериозна корупция", по принцип разглежда характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ".

В отговора се допълва, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и най-близките му роднини.

"Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални", гласи още отговорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама