Магдалинчев за Миталов: Изненадах се, че става въпрос за колега от системата

09:10, 07 фев 20 25 3065 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На този етап не сме се свързали с него", каза представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред БНТ по повод забраната на Андон Миталов да влиза в САЩ.

"Информацията говори за корупционни действия. Не знаем за какви става въпрос. Специализираният съд се занимава само с наказателни дела, не с граждански и други. Информацията е много обща, която се изнесе официално, тепърва ще видим за какво става въпрос", каза той.

"Не ни е уведомил, че е в болничен и няма такова задължение, повече нищо не знам. Вчера го разбрахме, докато бяхме в заседание. Не можем да изслушваме някой предварително, ако не знаем за какво го изслушваме", добави Магдалинчев.

"Поискахме информация от прокуратурата, от КПКОНПИ и др. Поискахме информация и от Държавния департамент на САЩ. Изненадах се, че става въпрос за колега от системата. Българските власти не знам дали са се изненадали. Допускам вероятността да са работили съвместно", каза още той

"Малко познавам съдия Миталов, той си е съдия в наказателното правосъдие, нямаме общи контакти, не съм чувал нещо негативно", каза той.

"Едва ли има държава, в която корупцията е напълно изкоренена. Въпросът е да не се допуска в службите", добави Магдалинчев. "Не е приятно да се чуе това за съдебната система, няма как да коментираме, освен да изчакаме фактите и да видим в каква посока ще се развият нещата", каза още той.

Борисов не е учуден, че уличеният в корупция е Миталов

На мен лично ми е доста обидно чужда държава да казва кой съдия или кой висш държавен служител е корумпиран, каза от своя страна Емил Дечев от Съюза на юристите в България прд bTV по повод новината, че Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е гражданинът, на когото се налага забрана за влизане в САЩ заради корупция. 

„Така или иначе това се е случило – ние сме съюзници в НАТО, ако има корупция това влияе на националната ни сигурност. САЩ са преценили, че ние сме застрашени като техен съюзник. Това, че го правят открито, означава, че нямат достатъчно доверие, че ние ще са задействаме, ако не бъде обявено публично“, коментира още съдия Дечев.

Той напомни, че засега изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео не е подкрепено с документи и сериозни доказателства засега. Също, че дали някой е корумпиран се решава чрез дело в съда.

„Това безспорно е вид намеса – от една страна не ми харесва, но от друга страна – ние самите, за съжаление, вероятно не сме направили достатъчно да решим нашите проблеми и се стига до това да ни ги посочват“, уточни Емил Дечев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама