Денят накратко – 23 януари

19:00, 23 яну 20 25 2730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Изправен ли е Перник пред епидемия от хепатит, как коментира премиерът Борисов проверката на АДФИ и какво му отвърна Божков, какви са щетите след пожара на територията на Драгоманското блато и още:

***

Вода за Перник

Вода от Рила до Перник –  това е спасителният план, който се очаква да довежда вода до перничани, но без да ощетява софиянци. За да проработи обаче, Министерският съвет трябва да изпрати официално искане до Столичния общински съвет за използване на водопреносната мрежа на София. Проектът предвижда вода от язовир "Белмекен" да преминава през язовир "Бели Искър" във водопреносната мрежа на София. За да стигне водата до Перник, трябва да се изгради 13-километрово трасе от "Мало Бучино" до Перник.

За изграждане на помпена станция и водопровод по трасето подкрепа предлагат от Камарата на строителите. Те са обещали пълна мобилизация, така, че в максимално кратки срокове водопроводът да бъде изграден. Заради липсата на вода обаче кметът на Перник алармира, че има риск от хепатит, който може да плъзне в града. За да помогне в борбата със заразата, общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Те обаче не са достатъчни, затова местната власт ще поиска помощ от правителството в тази посока.

***

Борисов с коментар след проверката на АДФИ

Премиерът Бойко Борисов коментира проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, от която стана ясно, че заради разлика в облагането на хазартните игри в България – по един начин се облага дейността на Държавния спортен тотализатор, а по друг – частните компании. Борисов заяви, че е прегледал докладът на АДФИ, който касае разлики в неплащане на такси за стотици милиони и добави, че ако докладът е верен, много хора ще си имат проблеми. Премиерът обаче не намира връзката между това “да не си си платил таксите” и футболния отбор “Левски”. "Къде е свързан „Левски“? Имало го е преди мен, и след мен, и преди, и след Божков. И винаги ще го има", заяви Борисов.  

Ден след проверката излизат и още неща наяве – Комисията по хазарта е прикрила нарушения на частните лотарии, става ясно от съобщение на Агенция "Държавна финансова инспекция". От Агенцията посочват, че това дава основания да се смята, че несъбраната от хазната сума от отделните организатори на хазартни игри е много по-голяма от обявените вчера минимум 210 млн. лв. Междувременно проектът за Закон за Националната агенция по хазарта предвижда финансовият министър да назначава изпълнителният директор на новата Агенция по хазарта, която Министерството на финансите предлага да бъде създадена. Как отвърна на Борисов Васил Божков прочетете тук.

***

Великова видяла натиск в БНР, а Костов - хибридна война

Журналистката Силвия Великова била свидетел на политически натиск в БНР, а бившият директор Светослав Костов заподозря хибридна война с икономически интереси. Това стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия по случая „БНР“, на което бяха изслушани главните действащи лица по казуса. Анкетната комисия беше сформирана заради спирането на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември миналата година и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Крайният срок, в който депутатите трябва да излязат с доклад, е 10 март.

***

Е-тротинетките

След като се появиха по столичните улици миналата година, електрическите тротинетки повдигнаха множество въпроси, един от които – кога ще има ясни правила за използването им. Едва днес регламентацията на е-тротинетките стигна по пленарната зала.Депутатите приеха на първо четене законови промени, с които се въвеждат ограничения в движението им. Електрическите тротинетки ще могат да се движат по велосипедните алеи, а при липса на такива – в дясната част на платното за движение. Абсолютно забранено е движението с тях по пътища с максималната разрешена скорост 50 км/ч., по пешеходни зони и тротоари, както и в бус лентите. Забраняват се и разговорите по мобилен телефон, както и двама души да се возят едновременно на едно превозно средство. Ограничението на скоростта е 25 км/ч.

***

Горя Драгоманското блато

Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара, който се разрази снощи. Изгорели са големи площи със сухи треви и тръстика. Кметът на Драгоман Андрей Иванов обяви, че версиите са за умишлено предизвикан пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци.  По думите на жителите на града огънят е запален от бракониери, тъй като в блатото има диви прасета, и когато бъдат подгонени чрез пожара, те се преместват и стават лесна плячка за ловците.

***

Един загинал при верижна катастрофа с трамваи в София 

Инцидентът е станал на бул. „Искърско шосе“ след спирката на трамвай 20 в ж.к. „Дружба“. Мъжът е пресичал линиите между първия и втория трамвай в колоната. Не е видял, че последният трамвай лети със страшна скорост, и е смазан между мотрисите. В ИСУЛ и "Света Анна" за преглед са откарани десет пътници от последната мотриса, оплакали се от различни наранявания. Сред пострадалите е и ватманът на едната мотриса - жена с порезна рана на главата и сътресение на мозъка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама