Над 80% от Драгоманското блато е засегнато от пожара

17:05, 23 яну 20 25 2703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана 07:20/ Обновена 15.03 

Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара. Изгорели са големи площи със сухи треви и тръстика, съобщи БНР. Кметът на Драгоман Андрей Иванов обяви, че версиите са за умишлено предизвикан пожар от бракониери или от укриващи се там бежанци.

Пожарът е напълно потушен.

Иванов смята, че огънят е тръгнал от средата на блатото към неговите краища. По думите на жителите на града огънят е запален от бракониери, тъй като в блатото има диви прасета, и когато бъдат подгонени чрез пожара, те се преместват и стават лесна плячка за ловците. Кметът уточни, че на всеки шест месеца блатото се подпалва.

Гори Драгоманското блато

"През лятото пожарите възникват вследствие на самозапалване заради растителността в блатото, но за вчерашния случай това няма как да се случи, тъй като температурите са много ниски, затова съм убеден, че пожарът е предизвикан умишлено", допълни кметът.

Надеждите на местната власт са природата сама да възстанови щетите. Общината пък се ангажира да възобнови изгорелите туристически пътеки и кулата за наблюдение на птици, която също е унищожена от огнената стихия.

снимка: МОСВ 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети Драгоманското блато. Той заяви, че ако пожарът е причинен умишлено, това е престъпление срещу природата.

Огънят е засегнал и двете защитени зони от мрежата Натура 2000. Засегната е и туристическата инфраструктура. Пожарът се е разпрострял и извън територията на блатото, като по данни на пожарната, общата засегната територия е около 1000 дка.

Екологични проблеми се очакват през лятото

Това, че не цялата територия на блатото е засегната, е важно за видовете птици, които гнездят там, защото ще имат местообитание за гнездене – старите тръстики от миналата година, коментира Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

снимка: МОСВ

Той изрази увереност, че със сигурност няма загинали птици, тъй като те успяват да излязат извън обхвата на пожара много бързо.

"В момента прякото въздействие не е толкова важно, проблемът ще бъде през лятото, защото ще се очаква по-голямо замърсяване на блатото заради пепелта, която пада във водата", заяви Ковачев.

 

снимка: МОСВ 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама