Има риск от хепатит в Перник, проверяват водата (ОБНОВЕНА)

14:27, 23 яну 20 25 2914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има риск от хепатит, който може да плъзне в града заради липсата на вода, съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова телевизия.

За да помогне в борбата със заразата, общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. "Те, обаче, изобщо не са достатъчни, затова местната власт ще поиска помощ от правителството в тази посока", обясни още Владимиров.

СОС решава за свързването на ВиК структурата с тази на Перник

"Много от заведенията в града имали вече хидрофорни системи и бидони, за да продължат да функционират", разказва още кметът. Самият той има малко бебе и използва за миене и тоалетна вода от тръбите, когато има такава. "При този режим Перник ще има вода до април, но времето не работи в наша полза", допълни той.

Отстраниха аварията, оставила част от Перник и региона без вода

"Нормално е хората да са гневни, защото сме поставени пред огромно изпитание месеци наред вече, имаме обективно несвършена работа, за да се стигне дотук", коментира Владимиров предстоящия протест в града.

"При тези главоболия, които имам, моля да не влизаме в политическа реторика. Целта ни е сега да излезем от тази криза и ще направя всичко възможно да преведа моя град през това изпитание", отхвърли Владимиров всички въпроси, свързани с БСП и предстоящия вот на недоверие.

"Надявам се някои от съветниците да бъдат по-активни, а не да стоят на завет и да гледат отстрани", коментира Владимиров работата на Общинския съвет. Той обясни, че улиците, които са подадени за подмяна на тръби, днес са извън големия воден прокт, който ще стартира в града.

Икономическият министър Емил Караниколов увери, че водата, която ще се влива в яз. „Студена“ ще бъде проверявана стриктно. Той обясни, че преди два месеца е било обявено, че в яз. „Долна Диканя“ има салмонела. Преди 15 дни „Софийска вода“ установява, че няма такава бактерия. „Още вчера сме изпратили искане да се направи анализ на водата, дали тя може да бъде ползвана за питейно-битови нужди. Преди анализа няма да се вземат действия за пренасяне на вода от язовир „Студена“, която по някакъв начин може да е компрометирана“, заяви министърът.

Леко завишени стойности на манган са установени във водата от водопреносната мрежа в Перник при извършвания контролен мониторинг заради водния режим. Завишението не е свързано със здравен рисквъпреки това не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене, съобщават от местната РЗИ, предаде БНР. 

Пробите са взети в периода между 13 януари и днес. Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важен за консуматора, тъй като този показател променя цвета, мътността, мириса и вкуса на питейната вода.

Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да предизвика интоксикации.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама