Денят накратко – 19 декември

19:00, 19 дек 19 25 3061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Кога ще заработи интензивното отделение в детската болница, кои са заместниците на столичния кмет Йорданка Фандъкова, колко хиляди е дефицитът в Националната художествена академия, кога ще бъде мачът Пулев-Джошуа и още: 

***

Президентът Радев се срещна с НПО-та

Днес президентът Румен Радев проведе втората от поредицата си срещи за промени в Конституцията. Той разговаря с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Държавният глава беше категоричен, че тези срещи не целят унищожаването на българската прокуратура, както и че не подкрепят политически партии или нови политически проекти. Той подчерта още, че консултациите на „Дондуков 2“ не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и над новия председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Иван Гешев беше категоричен обаче, че дебатът за конституционни реформи има политически цели, а не конкретни и юридически идеи, които да бъдат обсъждани.

***

Ясни са заместниците на Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обновява екипа си с трима нови заместник-кметове. Инж. Цветан Божинов ще бъде заместник-кмет на сектор „Строителство“. Той ще заеме мястото на досегашния ръководител Ирина Савина. Кристиан Кръстев ще отговаря за сектор „Транспорт“, а Владимир Данаилов за „Дигитализация, иновации и инвестиции“. Ето кои са останалите експерти в екипа на Фандъкова.

***

Кога ще заработи интензивното в детската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи в парламента, че интензивното отделение в столичната детска болница се ремонтира, а от 20 януари, когато приключва ремонтът, отделението ще заработи на пълен капацитет. Приемът в интензивното отделение на болницата беше спрян в края на ноември заради липсата на специалисти. Ананиев обяви, че се водят преговори с двама анестезиолози, които да попълнят екипа.  

***

Медицинските сестри внесоха сигнали за източване на пари за здраве

На среща с вътрешния министър Младен Маринов представители на протестиращите медицински специалисти внесоха конкретни сигнали за злоупотреби и нарушения в болниците. Данните са за източване на публични средства, надписване на пътеки, несъществуващи лекари, работещи, водещи се по документи. Медицинските специалисти заявиха още, че ще изчакат подписването на Националния рамков договор в здравеопазването следващата седмица и ако не бъдат удовлетворени от поетите ангажименти, ще подновят протестите си.

***

Протестиращи искат реални мерки за по-чист въздух

И днес темата, за която говорят софиянци е качеството на въздуха, и днес буферните паркинги към метрото бяха безплатни. И днес станахме свидетели на напрежение между политическите групи в Столичния общински съвет. Диша или не София? В декларация от името на „Демократична България“ Методи Лалов обвини Столична община заради лошото качество на въздуха, както и за укриване на пълната информация за строящия се завод за горене на отпадъци. Столичният кмет Йорданка Фандъкова побърза да опровергае твърденията на общинския съветник.

Прехвърлянето на топката обаче не решава проблема с чистотата на въздуха, а софиянци казаха “стига толкова отровен въздух”. Протестиращи се събраха пред сградата на Столична община именно, за да изразят недоволството си от бездействието на институциите за справяне със замърсяването на въздуха. Протестът беше подкрепен от Мая Манолова и гражданската ѝ платформа „Изправи се.БГ“.

***

Отличиха петте най-добри дестинации за здравен и балнеотуризъм

На тържествена церемония в София с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова бяха наградени 5 нови български Най-добри европейски дестинации“. Отличените общини си приличат по богатствата от минерална вода, здравословен климат, красива природа и културно-историческо наследство. Ето и кои са те. 

***

Колко хиляди е дефицитът в НХА?

След ескалиралото напрежение в Националната художествена академия заради липса на заплати, ректорът в оставка проф. Николай Драчев призна, че дефицитът в НХА е 600 000 лева. Голяма част от преподавателите са получили само аванси за ноември и декември. Проф. Драчев изрази надежда за помощ от държавата, за да могат преподавателите да получат своите възнаграждения и увери, че част от възнагражденията ще бъдат изплатени до края на месеца. 

***

Ще си тръгне ли Тръмп?

Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване - за злоупотреба с власт – мина с 230 гласа „за” срещу 197 гласа „против”, а второто – за възпрепятстване на работата на Конгреса – с 229 законодатели „за” и 198 – „против”. Така Тръмп може да стане третият президент на САЩ, който отива на процес за свалянето му от поста. Процесът по импийчмънт сега отива в Сената. Белият дом на свой ред излезе с изявление, в което изрази увереност, че президентът ще бъде напълно оправдан по делото там. 

***

Пулев срещу Джошуа

Родната звезда Кубрат Пулев и шампионът Антъни Джошуа ще се бият за световната титла по бокс за професионалисти в тежка категория. Битката между двамата ще се състои задължително преди 31 май, подчерта мениджърът на българския боксьор, като засега работният вариант е за средата на април или началото на май. Враиантите за домакин са четири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама