Отличиха петте най-добри дестинации за здравен и балнеотуризъм

18:25, 19 дек 19 / Политика 25 2242 Шрифт:
Topnovini

На тържествена церемония в София с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова бяха наградени 5 нови български ЕДЕН дестинации по проекта на Европейската комисия „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam”.

Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014–2020 г.) COSME и стартира през април 2019 г. Община победител в конкурса стана Костенец с подгласници общините Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино.

След създаването на Министерството на туризма в края на 2014 г., още през 2015-а един от първите проекти, по които кандидатствахме пред Европейската комисия, беше именно за ЕДЕН дестинации. Инициативата на комисията отличава по-малко познати места в рамките на ЕС, свързани с различни форми на туризъм.

Предишните издания на конкурса бяха свързани с културно-историческото ни наследство. Сега за първи път спечелихме проект за популяризиране на балнео и СПА услугите и всичко това съвпада с основните ни цели за разширяване крилата на сезоните, заяви министър Ангелкова при откриването на церемонията.

Ангелкова: България може да бъде балнео дестинация с много добро качество

Тя изрази задоволство, че общините финалисти участват активно и в 7-те балнео и СПА дестинации, които министерството създаде. Министърът благодари и за ползотворното партньорство с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм, чрез което можем да покажем на практика, че фокусът върху балнео и СПА продуктите е ключов за утвърждаването на България като целогодишна дестинация.

Министърът изтъкна и историческия пробив с подписването на споразумението с германските здравни каси, което дава възможност към българските балнео и СПА центрове да се насочват здравноосигурени граждани на Федералната република за процедури и профилактика.

И през следващите години ще продължим да работим в тази посока с още конкурси за рекламни материали, за да популяризираме потенциала на българските общини. Така те ще могат да надградят постигнатото и да стъпят силно на туристическата карта в създаването на качествен продукт, увери министър Ангелкова, връчвайки плакета на министерството на кмета на Костенец Йордан Ангелов за община победител.

"За нас конкурсът е голям принос и обща марка за просперитет в туризма, доказателство, че можем да бъдем още по-привлекателно място за българските и чуждите туристи", посочи Йордан Ангелов. "Наградата е доказателство, че се движим в правилната посока, разработвайки специфични услуги в туризма, и ни дава сили, че ще направим общината още по-добра и любима дестинация", каза още той.

Плакети получиха също ръководители на общините подгласници – кметът на Сапарева баня Калин Гелев, кметът на Ардино Изет Шабан, кметът на Баните Милен Белчев и зам.-кметът на Самоков Люба Кленова.

ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence („Най-добри европейски дестинации“) и тазгодишният национален конкурс отличава приноса им за развитието на здравния и балнео туризма. Целта е да се промотират нововъзникващи и все още малко познати територии, които са разработили специфични услуги на база местни природни ресурси и инфраструктура за тези туристически услуги. Чрез проекта се привлича вниманието към многообразието и сродните характеристики на европейските дестинации, които се включват в обща мрежа. Създава се платформа за обмен на добри практики с фокус върху социалната, културната и екологичната устойчивост.

Оценяването на дестинациите протече в два етапа - по документи и след посещения на място от екипа на проекта. Успоредно беше извършено фотозаснемане, за да се подготвят брошури за дестинациите на български и английски език.

Отличените общини си приличат по богатствата от минерална вода, здравословен климат, красива природа и културно-историческо наследство.

В Костенец, Баните и Сапарева баня работят специализирани болници за рехабилитация с дълги традиции в балнеолечението, кинезитерапията, топлинните процедури. Същевременно всяка от общините предлага на туристите нещо свое автентично като история и артефакти.

В церемонията участваха също Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, Цветина Иванова, главен секретар на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Станимир Станков, председател на Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм, доц. Йордан Йорданов, зам. председател на Сдружение „Туризъм“, и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама