Денят накратко – 29 ноември

19:00, 29 ное 19 / Общество 25 1879 Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво се заканиха перничани заради водната криза в града, защо лекари от Окръжна болница станаха обект на брутална агресия, кой е победителят в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя”, българин или македонец е Гоце Делчев и още:

***

Водната криза разгневи все повече и повече перничани

Водният режим започва да дава резултат, а нивото на водата в язовир "Студена" е положително, стана ясно днес от думите на кмета на Перник Станислав Владимиров. Въпреки това недоволството на жителите на града и останалите населени места на воден режим в региона не стихва.

Перничани се събраха на втори протест, този път с искане на оставката на Областния управител Ирена Соколова. Очаква се недоволството да прерасне в гражданско неподчинение, като днес бъде блокиран важния пътен възел „Даскалово”

Водният режим започна на 18 ноември и засяга около 600 хиляди души. Жителите на засегнатите населени места ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22 ч. В парламента регионалният министър Петя Аврамова заяви, че кметът на Перник трябва да смени водния режим от 16 до 22 ч. и допълни, че до вторник се очаква да пуснат вода в язовира от Владайския канал.

***

Брутална агресия в Окръжна болница

Лекари в УМБАЛ „Св. Анна“-София са били обект на брутална агресия рано тази сутрин. Пациент, който е приет в болницата за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Счупил е и вратата на клиниката.

Две лекарки и сестра са сериозно пострадали. Едната е хоспитализирана веднага в клиника по реанимация – със съмнения за комоцио. Мъжът е бил задържан в двора на болницата. Той отхвърли твърденията, че е посягал на лекарите.

***

Старт на „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев обяви началото на новото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Темата и целите на кампания 2019/2020 бяха представени в университетската болница „Света Марина“ във Варна. През миналата година инициативата набра над 2,4 милиона лева. Със събраните средства бяха подпомогнати 551 деца, а 19 лечебни заведения получиха нова техника.

***

Победителят в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя” е?

Архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас е победителят в международния конкурс на Столичната община за обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя“. Ремонтните дейности се очаква да започнат от 2021 година.

***

ДПС сменя ръководството догодина

На 26 април 2020 г. ще се проведе Х-тата Национална конференция, която трябва да избере нов председател и нов Централен съвет. Датата за конференцията не е избрана случайно - на 26 април се навършват 30 години от регистрацията на ДПС. Издигането на кандидати ще става до 19 април.

***

Българин или македонец?

Българо-македонската комисия се събра за последно тази година. Срещата е продължение на тази в Охрид, която беше посветена на обсъждането на промени в съдържанието на учебниците по история. Предмет на днешното заседание е въпросът за възможно съвместно честване на Гоце Делчев. Разногласия по темата не липсваха и този път.

Членът на македонската комисия Драги Георгиев заяви, че Гоце Делчев е много чувствителна тема и не е работа на комисията да определи българин или македонец е той. Българският член на комисията Ангел Димитров обаче смята, че Комисията трябва да определи какъв е Гоце Делчев. Така напредък по въпроса е трудно да бъде постигнат на този етап.

***

Разбиха група, източвала пари чрез скимиращи устройства у нас и в чужбина

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха група от четирима души, която източвала пари чрез скимиращи устройства. Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина. Един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, други набирали и обучавали мулета, които да теглят парите Претърсени са 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения - работилници. Четиримата обвинени са на свобода срещу парични гаранции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 169 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.