Брутална агресия в Окръжна болница, лекарка е в реанимация (Обновена)

12:56, 29 ное 19 25 20569 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Публикувана 10.44/ Обновена 12.56

Лекари в УМБАЛ „Св. Анна“-София са били обект на брутална агресия. 

Около 4 часа сутринта в Клиника по хирургия е викната за консултация лекар от КАИЛ на болницата. Консултацията се е налагала заради лечението на тежко болен пациент. В това време друг пациент, който е приет в болницата за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри. Размахва и белезници и заплашва с арест. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Чупи и вратата на клиниката.

Говорителят на болницата Антон Луков обясни, агресивният пациент е започнал да вилнее по етажа – блъскал е лекари и ги е удрял. Те са били обект и на брутална вербална агресия.

Две лекарки и сестра са сериозно пострадали. Едната е хоспитализирана веднага след агресията в клиника по реанимация – със съмнения за комоцио. Главата и е била блъскана в стената. В момента я подлагат на неврологични прегледи. Другите две са по-леко пострадали. Те имат повърхностни наранявания. Вандалската история е продължила много време. Пострадалите медици са в психически шок.

Говорителят на болницата отказа да коментира как агресивният пациент е напуснал болницата. 

Малко по-късно съобщиха, че мъжът е задържан в двора на болницата. Свидетели на задържането станаха и журналистите. Задържаният е на 50 години и се казва Здравко Инджов. Твърди, че е бивш полицай и че не е посягал на никого. Казва, че сестрите не му давали да пуши в отделението. Според него една от тях се е свила сама в ъгъл на стаята, без той да я е удрял.

Ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“- София АД категорично застава зад лекарите работещи в болницата и вярва, че спрямо виновника ще бъде приложена цялата сила на законите в страната.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви: "Не приемам и осъждам всякакви форми на насилие към медицинския персонал". "Чакам всеки момент директора на „Св. Анна“ да ми изпрати доклада и моментално ще го предам на главния прокурор", подчерта той. Министърът каза още, че в бюджета за следващата година ще бъдат отделени средства за камери в най-рисковите болници. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама