Разбиха група, източвала пари чрез скимиращи устройства у нас и в чужбина

11:34, 29 ное 19 / Крими 25 1298 Topnovini
1

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда от четирима души, която източвала пари чрез скимиращи устройства, съобщиха от МВР.

Специализираната операция е проведена вчера на територията на София и с. Нови Хан, където живеят двама от задържаните. Единият от участниците е съден през 2015 г. във Виетнам за скимиране на банкови карти, друг е задържан през 2017 г. в Чили за неправомерно теглене на средства и е излежал ефективна присъда, трети е задържан за същото в Талин, Естония.

Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина, като е действала при строга конспирация - един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, други набирали и обучавали мулета, които да теглят парите , като това ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където  банкоматите не са осигурени с ЧИП и ПИН система. 

Разбиха престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари

По-късно мулета превеждали суми на малки части в България. Разследващите установили и манипулирани банкомати по българското Черноморие. Уточнява се броят на потърпевшите от бандата.

В рамките на операцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения - работилници. От там са иззети външни хартдискове, заготовки, флаш памети, мемори карти и други устройства,  предназначени за изготвянето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този начин те ставали незабележими.

Четиримата обвинени са на свобода срещу парични гаранции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани