ДПС сменя ръководството догодина

15:59, 29 ное 19 / Политика 25 2796 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Започва процедурата за избор на ново ръководство на ДПС. Това стана ясно след заседание на централния съвет на партията, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

На 26 април 2020 г. ще се проведе Х-тата Национална конференция, която трябва да избере нов председател и нов Централен съвет. Тя ще се състои от около 800 делегати.

Такава конференция трябваше да бъде свикана още преди година, тъй като мандатът на ръководството на ДПС е три години. Заради изборите обаче тя беше отложена и така Мустафа Карадайъ остана още една година председател на партията.

Датата за конференцията не е избрана случайно - на 26 април се навършват 30 години от регистрацията на ДПС. Издигането на кандидати ще става до 19 април. Мустафа Карадайъ посочи, че е нормално да има конкуренция при избора на ново ръководство. 

Централният съвет днес е приел и две декларации. Едната е призив към всички свободни граждани и партии да се преборят с арогантността и цинизма на управлението, както и с омразата, агресията, разделението и противопоставянето. С другата партията призовава за надпартийно сътрудничество за гарантиране на нетолерантността към насилието над жени.

На заседанието бе направен анализ и на местните избори. От ДПС отчитат добри избори резултати – над 25% увеличение в сравнение с миналите избори. Карадайъ припомни, че 315 хил. гласа е получила партията на последните парламентарни избори, 320 хил. гласа - на европейските избори, а на местните избори през 2019 г. са били 310 хил. гласа. „Няма друга партия, която на толкова избори да има еднакъв партиен вот“, подчерта Карадайъ.

Истанбулската конвенция

Мустафа Карадайъ посочи, че евродепутатите от ДПС вчера са подкрепили предложението на ЕП всички държави в ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция. Той отказа да коментира решението на Конституционния съд, че документът не отговаря на основния закон на България. Карадайъ подчерта, че ако конвенцията беше гласувана в българския парламент, депутатите от ДПС са щели да я подкрепят.

Срещата Борисов - Тръмп

„Мисля, че хората, които бяха на посещение в САЩ, и самите кадри показаха съдържанието на това посещение. Преди самото посещение имаше ред отрицания, които показват и самото посещение. Нека първо да видим резултатите и тогава да коментираме“, заяви Карадайъ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама