Перничани се готвят да затворят АМ "Струма" (ОБНОВЕНА)

13:39, 29 ное 19 25 2351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недоволството на жителите на Перник и останалите населени места на воден режим в региона ще прерасне в гражданско неподчинение. След като проведоха символичен протест тази сутрин, жителите на миньорския град планират голяма демонстрация тази вечер, съобщи bTV.

Началната точка е паркингът на „Кауфланд” в кв. „Изток”, а часът – 19.00. „Изток” е пернишкият квартал, който е най-близо до АМ „Струма”. Няма официална информация как ще протече събитието, но, според местни медии, планът е да бъде блокиран важния пътен възел „Даскалово”

Днес областният управител Ирена Соколова съобщи, че са били открити незаконни включвания към водопроводната система на Перник. Протестиращите обаче искат нейната оставка.

Перничани се събраха на втори протест заради водната криза. Той се проведе пред сградата на областната администрация, където на 20 ноември граждани се опитаха да нахлуят в сградата на ВиК.

Водният режим започна на 18 ноември и засяга около 60 000 души в Перник, Батановци, Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Жителите на засегнатите населени места ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22 ч. Така ще могат да издържат 5 месеца с наличната вода от язовир "Студена", дори и да няма валежи.

Протестиращите настояват още за: стриктно спазване и контрол на водния режим, прозрачност относно предприетите мерки за осигуряването на питейна вода в града, своевременна информация, касаеща водния обем на язовир „Студена, наказателна отговорност за всички виновни за водната криза.

Междувременно стана ясно, че ВиК-Перник е предложило преди седмица нов режим на водата, според който перничани да имат вода в часовете между 15.00 и 22.00 ч. с мотива, че този режим ще е по-ефективен, тъй като ще намалеят авариите по старата и амортизирана мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама