Денят накратко – 5 ноември

19:00, 05 ное 19 25 1646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво да очакваме след подкрепата на БСП за касиране на изборите в столицата, как Трифонов регистрира политическата си партия, защо алкохолният бос Миню Стайков остава в ареста и кой седна на вицепрезидентското място в ЕИБ, вижте:

Червените застават зад Манолова за касиране на вота

На свое заседание днес Изпълнителното бюро на БСП реши да подкрепи Мая Манолова в искането ѝ за касиране на изборите в София. Вчера на пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че инициативният комитет на Манолова има право да иска касиране на резултатите от балотажа в София, а днес се очакваше и официално потвърждаване на подкрепата. От щаба на Мая Манолова поискаха повторно гласуване, след като изразиха съмнения, че резултатът в полза на Йорданка Фандъкова е бил манипулиран с помощта на купени гласове и надписани протоколи.

***

Държавата ще ремонтира „Александровска“ болница

След като лекари от "Александровска" болница обявиха протестна готовност заради ужасяващи условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти, държавата обеща финансова подкрепа. В ресорното министерство днес обявиха, че се отпускат общо 800 хил. лв. - до 300 хил. за пребазирането на Клиниката по алергология и до 500 хил. лв. за ремонт на Клиниката по Хематология. Парите ще бъдат осигурени тази година. Най-напред ще бъде извършен ремонт на Клиниката по алергология, където по-рано таванът се срути.

***

Слави Трифонов регистрира партия

Екипът на Слави Трифонов регистрира политическата си партия. Документите в Софийския градски съд бяха внесени от заместник-председателя Тошко Йорданов. Пред журналисти той обясни, че пред страната има проблеми. „БСП направиха неща, които правят десните парии по света. Отдавна няма ляво и дясно разделение. Видяхте как гласуваха демократично мислещите хора на последните избори", отбеляза той.

Партията „Няма такава държава” беше учредена на 5 октомври. Сред основните цели на формацията са засилено участие на гражданите във взимането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, както и възможност за дистанционно и електронно гласуване и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Трифонов е избран за председател на партията, а зам.-председатели са неговите сценаристи.

***

Алкохолният бос Миню Стайков остава в ареста

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на Миню Стайков за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ по делото за злоупотреба с пари от европейски земеделски фондове.

Стайков бе задържан на 5 септември 2018 г. и привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Оттогава той е в ареста, след като през май 2019 г. му бе повдигнато обвинение по второ дело (заедно с още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“) - за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. По това досъдебно производство също му бе определена най-тежката мярка за неотклонение.

***

Назначиха Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

Бившият министър за Българското европредседателство Лиляна Павлова е назначена за вицепрезидент и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка. Тя е първият вицепрезидент на Банката от България, като мандатът за длъжността е три години. Павлова е поела поста от 1-ви ноември. Тя е предложена за позицията от българския финансов министър. Богатият й опит на висши ръководни позиции в няколко правителства са сред аргументите на българското правителство за номинирането й за вицепрезидент на ЕИБ. Миналата седмица парламентът я освободи от ангажиментите й като народен представител.

***

Кохезионната политика като ключов инструмент за инвестиции

Кохезионната политика представлява ключов инструмент за инвестиции на ЕС. Тя подпомага реалното сближаване на регионите и държавите членки в Общността, както и функционирането на вътрешния пазар, увеличаването на растежа, конкурентоспособността, създава заетост, улеснява преминаването към нисковъглеродна икономика. Това становище изразиха в декларация днес европейските лидери. Българският премиер Бойко Борисов е категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

„За Кохезионната политика е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта“, добави той. Според него е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама