Лиляна Павлова е новият вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка

14:22, 05 ное 19 25 1818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър за Българското европредседателство Лиляна Павлова е назначена за вицепрезидент и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка.

Тя е първият вицепрезидент на Банката от България, като мандатът за длъжността е три години. Павлова е поела поста от 1-ви ноември, съобщава БНР.

Тя е предложена за позицията от българския финансов министър. Богатият й опит на висши ръководни позиции в няколко правителства и като финансов експерт, са сред аргументите на българското правителство за номинирането й за вицепрезидент на ЕИБ. Била е депутат, министър на регионалното развитие и благоустройството и министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка се състои от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти).

Освободиха Волен Сидеров и Лиляна Павлова от парламента

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама