Денят накратко – 1 ноември

19:00, 01 ное 19 25 1945 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Честваме Деня на народните будители, всички се готвят за втория тур на местните избори, а скандали и кирливи ризи не липсваха, първи сняг заваля в прохода Шипка и още:

***

Честваме Деня на народните будители

На 1-ви ноември честваме Деня на народните будители. По случай празника президентството отвори врати за граждани. Посетителите имаха възможност да видят и първия препис на “История славянобългарска”, направен от Софроний Врачански. „Този прекрасен празник ни вдъхновява да работим за благото на нашия народ и на всички, които са възлюбили Христовата вяра“, с тези думи Негово светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към всички българи. 

Държавният глава Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на образованието Красимир Вълчев, кандидатите  за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова също честитиха празника на всички пазители на българската духовност и култура.  

По повод 1 ноември евродепутатът Асим Адемов и РУО – Благоевград организираха конкурс на тема Будителите на моя роден край, които трябва да помним. Участие имат възможност да вземат ученици от 8 до 12 клас от област Благоевград до 01.12.2019 г. включително. А ето и кои имена не трябва да забравяме на днешния ден.

***

„Не убивайте българската журналистика“

По повод Деня на народните будители, който е и Ден на българската журналистика, Управителния съвет на Съюза на българските журналисти излезе на протест под надслов ,,Не убивайте журналистиката в България!" пред Народното събрание.

***

Какви изборни нарушения видя Мая Манолова на първи тур?

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова даде пресконференция, на която представи информация за изборни нарушения. Тя заяви, че в нарушение на закона премиерът Борисов е влязъл лично в предизборната кампания и добави още, че ще даде Борисов на съд. 

По-рано през деня Бойко Борисов каза в национален ефир, че Манолова се пазари с роми да кажат, че ГЕРБ им плаща да гласуват и че екипът й е “сбироток”.

Георги Свиленски от БСП определи като феномен на тези избори недействителните бюлетини. Той попита премиера Борисов  дали е провел разговори през тази седмица с водещи бизнесмени, върху които да оказва натиск за подкрепа за кандидати за ГЕРБ. Ако не е провел такъв разговор, на какво се дължи подкрепата на г-н Ковачки в Перник за г-жа Церовска.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов беше категоричен, че невалидните бюлетини са целенасочен акт за допълнителна манипулация и изкривяване на вота.

***

Нормалното протичане на изборите на втори тур – осигурено

Около 9000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на изборния процес по време на втория тур на местните избори. 1659 полицаи ще бъдат заети с охраната на изборния процес в София, съобщи заместник-директорът на ГД "Национална полиция", стaрши комисар Тодор Гребенаров. Подготвени са и допълнително сили, които при необходимост да бъдат пренасочени. Охранявани ще бъдат 7012 секции. ЦИК също е готова с организацията на втория тур. 97 общини, 377 кметства и 31 района ще избират кметове в неделя. 

***

Първи сняг заваля в прохода Шипка

Снежната покривка е 1-2 см. Пътищата са почистени и опесъчени. Няколко машини на пътноподдържащата фирма са на терен и ще останат да дежурят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама