Денят накратко - 17 септември

19:00, 17 сеп 19 25 3568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Църквата почита паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, София отбелязва празника си, държавата търси начини за борба с хакерските атаки и още:

***

София празнува

Православната църква почита паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. На този ден своя празник отбелязва и столицата ни - София. По този повод столичният общински съвет проведе празнична сесия. На нея бяха отличени почетните граждани на София. Званието получиха строителният инженер Делчо Гюров, директорът на театър "София" Ириней Константинов, режисьорът Бина Харалампиева, композиторът Стефан Димитров, музикантите Васил Георгиев (Васко Кръпката) и Веско Ешкенази, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков, олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова, академик Георги Минчев и извънредният пълномощен посланик на САЩ у нас Ерик Рубин.

В присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в храм "Св. София - Премъдрост Божия" беше отслужена Архиерейска света Литургия. През целия ден столицата на София ще празнува с различни събития.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани за празника на града. Тя откри и тържествената сесия на Столичния общински съвет.

"Градът се промени и продължава да се променя. За 10 години построихме 42 км метро – 80% от мрежата. За 10 години подменихме 90% от автобусите и тролеите. За 10 години превърнахме повечето парковете в приветливи и любими места. За 10 години построихме 100 сгради на детски градини и 21 нови училищни сгради.5 кръстовища на две нива, 80% от околовръстния път. Мога много да изброявам. И го правя, не за да изтъквам какво съм свършила, а защото сме го вършили и заедно. С много от вас в тази зала", каза кметът.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че през изминалия мандат общинските съветници са се опитали да работят достойно за София и призова на предстоящите избори софиянци да избират мъдро.

Председателят на групата на политическа партия ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева отбеляза, че включването на гражданите във взимането на решения за столицата може да движи София напред.

Лидерът на опозицията в столичния парламент Калоян Паргов посочи, че няма битка за София, а има битка за решения и политики.

"В политиката е по-важно понякога не какво си направил или казал, а с какво усещане си оставил хората. Дано в този мандат да сме успели малко от малко и да оставим хората с добро усещане за София. Няма битка за София, има битка за решения и политики. Нека езикът на омразата не е водещ в това, което ни предстои", заяви той.

***

Борбата с хакерството

"Таванът на заплатите пречи държавата да привлече добри специалисти по киберзащита", заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум по киберсигурност. Според него чрез публично-частно партньорство може да се осигури нужното ниво на защита срещу хакерска атака. Във форума участваха още главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че колкото повече се развива дигитализацията и цифровото управление, толкова по-лесно то може да се разруши в следствие на хакерска атака и призова за обществена нетърпимост към този тип престъпления. Той допълни, че държавата не е спирала да инвестира в киберсигурност според възможностите на бюджета.

Премиерът обеща допълнителни средства за назначаване на компютърни специалисти още следващата година.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че службите и в момента отразяват хакерски атаки от различно естество и тип. Според него обаче големият проблем в борбата с хакерите остава липсата на квалифицирани кадри.

Шефът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев поиска по-тежки наказания за хакерите.

По време на форума експерти по киберсигурност показаха как се хакват мобилни телефони, профили в социалните мрежи, държавни сайтове. Според експерти по киберсигурност, борбата срещу хакерите е обречена, ако обществото не бъде обучено как безопасно да борави с компютърни системи, свързани с интернет.

***

Кой спря „Хоризонт“?

Техническият директор на БНР Пламен Костов е отговорен за спирането на програма "Хоризонт" на БНР за 5 часа на 13-ти септември. Това установи проверката, която възложи главният прокурор Сотир Цацаров. Материалите от проверката се изпращат на Софийска градска прокуратура заради събрани данни за извършено от  Костов престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата.

От приложените материали става ясно, че на 13 септември наистина е планирана профилактика, но само на три предавателя на ултракъси вълни /УКВ/ в Белоградчик, Ивайловград и Тръстеник.

В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“; не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;  не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна; не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

***

Мая Манолова се регистрира за местния вот

Мая Манолова внесе 6 255 подписа в Общинската избирателна комисия (ОИК), с което се регистрира като независим кандидат на предстоящите през октомври местни избори. Тя влиза в кметската надпревара издигната от инициативен комитет, но зад нейната кандидатура застанаха няколко партии, включително и БСП.

“Днес е един прекрасен празник“, заяви Манолова. Попитана за пореден път как смята да управлява столицата без мнозинство в общинския съвет и ще разчита ли за това на ГЕРБ, тя отговори, че ще разчита на всички столичани. “София заслужава да бъде управлявана с ума, таланта, вярата, надеждата и любовта на всички столичани”, каза Манолова.

***

Кристин Лагард начело на ЕЦБ?

Европейският парламент подкрепи Кристин Лагард за следващ президседател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

През следващия месец държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да приемат официалното окончателно решение за нейното назначение с мандат от осем години от 1 ноември.

Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ.

***

Обвинени за трафик на жени и склоняване към проституция

Четирима души са задържани при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в понеделник. Те са обвинени за сексуална експлоатация на жени както у нас, така и зад граница.

Групата е работила у нас, в Германия и Австрия. Извършени са обиски в София, Бургас, Ямбол и Силистра. Задържани са четирима души, на които са повдигнати обвинения“, съобщи прокурор Димитър Петров.

В рамките на операцията са иззети големи количества пари и банкови карти. Групата е генерирала големи суми от престъпната си дейност, които са били изпращани към страната ни с преводи от Германия и Австрия. Иззети са 500 000 лева.

***

ВСС освободи Методи Лалов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на Методи Лалов. Той я подаде на 4-ти август. Това беше поредно заседание, на което кадровиците се занимаваха с освобождаването на Лалов. Той възнамерява да се включи в местните избори като водач на листата на общинските съветници на „Демократична България”.

***

Кандидат-кметове в инвалидни колички

Кандидатите за кмет на София Мая Манолова, Борис Бонев от „Спаси София“ и арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“ приеха предизвикателството, отправено от сдружение „Мостове” и националната гражданска инициатива „Системата ни убива всички”, да отидат на работа с инвалидна количка.

Предизвикателството започна от Съдебната палата, като кандидатите за кметския пост седнаха в инвалидни колички. Те сами се увериха колко е недостъпна градската среда за хората с увреждания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама