Борисов: Така както мразим убийците и крадците, така мразим и хакерите

09:47, 17 сеп 19 / Политика 25 5007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът поздрави присъстващите по случай християнския празник днес в Хотел „Балкан“, където се провежда форум на тема „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Ако се отнасяме с толерантност към хакерите, нищо добро не ни очаква. Законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Ние искаме да облекчим гражданите, да има повече електронни услуги, но ако някой троши непрекъснато, ще се върнем към пишещите машини", каза министър-председателят.

"Така както мразим  убийците и крадците, така мразим и хакерите. Това са едни добри младежи, изклчително подготвени и ако впрегнат знанията си в добри дела, със сигурност и повече пари ще направят. В държавната администрация има таван на заплата". Той уточни, че заплатите в IT сектора са в пъти по-високи ит тези в ГДБОП. 

"Няколко държави предлагат да вършат тази услуга (да осигуряват киберсигурността) за нас. Разговорите започват от няколко стотици милиона долара нагоре. И задължително информацията пак минава през техните машини. Което днеска е така, утре е другояче. Във всяка сфера ние се опираме на гражданите, опираме се на агентурния апарат, ако щете."

"Във всяка сфера, може да се намери някой, който мисли деструктивно и да я пробие.", каза министър-председателят.

"Сигурно можем да бъдем упрекнати, че не влагаме достатъчно средства в този сектор на защита", допълни Борисов. Той призна, че заплатите в сектора на киберсигурността не са високи, което е пречка за намиране на кадри в министерствата. Премиерът шегувито отбеляза, че на конкурси за работа от този порядък идват по сто човека и накрая остава само най-глупавият. Вскички като чуят за заплащането се обръщат и казват "Благодаря!". С финансовия министър ще видим дали могат киберспециалистите в електронното управление да получат по-високи заплати", заяви пред медии премиерът Бойко Борисов

"Може да ви прозвучи странно, но от МВР всички ходят с "айпади". Догодина правим къщичката на суперкомпютъра. Има само осем такива в Европа. Въпросът е в това той да работи в полза на гражданите, да обслужва институциите."

Припомняме, че форумът е организиран от Съюза за Стопанска Инициатива, Българската Асоциация по Киберсигурност и Българска Асоциация на Сертифицираните Етични хакери.

Целта на събитието е да се засили сътрудничеството между държавата и частния бизнес, да се повиши сигурността на всички нива – от първоначалното предпазване на информацията, през устойчивостта срещу неоторизиран достъп и атаки до възможностите за по-добро управление на риска.

По време на форума ще се дискутират три основни теми:

Киберсигурност и управление на рискаВзаимодействие между национална и корпоративна сигурностОбразованието, като инструмент за проактивно взаимодействие.

Първата тема въведе присъстващите в основите на информационната сигурност, акцентирайки върху управлението на киберрисковете – от тяхното идентифициране и правилна оценка, до вземането на необходимите мерки и измерването на резултатите от извършените действия.

Втората ще има за цел да свърже вече съществуващия опит на големите фирми и корпорации с възможностите и задълженията на държавните институции, като обмяната на опит и най-добри практики, да се превърне в двустранен процес.

Основната тема на третата дискусия ще бъде стратегическото място на образованието при посрещането на бъдещите предизвикателства, в контекста на цифровизацията и публично-частните партньорства.

По време на една от най-динамичните части на събитието, ще бъде проведена демонстрация в реално време на импровизирани хакерски атаки.

 

Основни гости на събитието са Бойко Борисов, министър-председател на република България, Мариана Николова, зам. министър-председател и председател на съвета по киберсигурност, Красимир Каракачанов, зам. министър-председател и министър на отбраната, Младен Маринов, министър на вътрешните работи, Карина Ангелиева, зам. министър на образованието и науката, както и държавни агенции за сигурност и изпълнителни директори на дружества, част от българската критична инфраструктура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама