На празника на София: Общинският съвет с равносметка за свършеното

10:25, 17 сеп 19 / Политика 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предизборната кампания очевидно започна. От състезание на проекти за развитието на София, обаче, тя се превръща в битка за власт. Още по-страшно е, че от битка за София, тя е на път да стане битка срещу София.  Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова в речта си за откриващата тържествена сесия на Столичния общински съвет, съобщи БГНЕС.

Столицата чества своя празник

"На фона на хилядолетната история на града ни, нашите мандати са като мигване на окото. От гледна точка на човешкия живот обаче, те са време, което не трябва да бъде пропилявано", заяви Фандъкова в началото на речта си и припомни за свършеното през годините.

"Градът се промени и продължава да се променя. За 10 години построихме 42 км метро – 80% от мрежата. За 10 години подменихме 90% от автобусите и тролеите. За 10 години превърнахме повечето парковете в приветливи и любими места. За 10 години построихме 100 сгради на детски градини и 21 нови училищни сгради.5 кръстовища на две нива, 80% от околовръстния път. Мога много да изброявам. И го правя, не за да изтъквам какво съм свършила, а защото сме го вършили и заедно. С много от вас в тази зала", каза кметът.

Фандъкова коментира критиките от последните дни, че интегрираната система за преработка на софийските отпадъци е сгрешен модел и посочи, че дебатите и проучванията за нея са започнали още преди 15 г.

"Без значение от партиен цвят, сме се борили, спорили сме с аргументи, убеждавали сме хората с експертиза. Направихме и невъзможното, за да защитим над 80% безвъзмездни европейски средства за завода за отпадъци. И днес 85% от отпадъците на София се преработват. Знаете къде бяхме преди няколко години – на 100% депониране. Това не е обикновена промяна, а огромен скок", заяви тя.

Фандъкова бе категорична, е няма да стои и гледа как се лъжат хората с подмятания за корупция и безхаберие и добави, че да се играе с темата за почистването на града е лицемерно и безотговорно. "Процедурата за почистването стартира сега, за да може да завърши не до изборите, а до юни догодина", отбеляза столичният кмет.

"Софиянци не са нито залог, нито средство в сложни партийни игри. Този град е по-голям от биографията на всеки от нас, но сме част от историята му с решенията, които взимаме. Това е, което очакват хората от нас – решения и отговорност. А не да се отказваме, когато е трудно, непопулярно и когато някой пречи. Винаги някой ще пречи, винаги ще има различни интереси – затова е важно да имаш цел, принципи и решителност. А решителността не е помпозна, креслива и лъжлива", каза още Фандъкова.

Фандъкова към софиянци: Да работим повече в името на града

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че през изминалия мандат общинските съветници са се опитали да работят достойно за София и призова на предстоящите избори софиянци избират мъдро.

„Опитахме се да работим достойно за София. Пред нас се изправиха немалко проблеми, не един и два сложни казуса трябваше да бъдат решени, но формулата за търсене на консенсус по всеки въпрос и за вслушване в разумните предложения на гражданите и съветници доказа, че работи в полза на града. Ако разговорът в София се провежда в плоскостта на ясни политики и предложение, то тогава всички ние като граждани на София ще спечелим“, каза Герджиков.

Председателят на групата на политическа партия ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева отбеляза, че включването на гражданите във взимането на решения за столицата може да движи София напред.

Лидерът на опозицията в столичния парламент Калоян Паргов посочи, че няма битка за София, а има битка за решения и политики.
 
"В политиката е по-важно понякога не какво си направил или казал, а с какво усещане си оставил хората. Дано в този мандат да сме успели малко от малко и да оставим хората с добро усещане за София. Няма битка за София, има битка за решения и политики. Нека езикът на омразата не е водещ в това, което ни предстои", заяви той.
 
Паргов посочи, че хората искат решения на проблемите. Той заяви, че ще остави на софиянци сами да си направят равностметката за свършената работа. "След близо месец те ще кажат в какво сме успели и в какво - не.

Предстои да бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и „Значка на София”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама