Акцент на деня: Питаме защо заглъхна БНР, кой ще отговори

17:30, 16 сеп 19 25 10307 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Водещата тема в последните дни несъмнено е спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ по БНР, както и свалянето от ефир, и бързото връщане, на дългогодишния съдебен репортер Силвия Великова. Миналия петък радиото спря за близо 5 часа, за първи път в историята си.

Всички питат защо заглъхна БНР, чие е решението и застрашена ли е националната сигурност. Прокуратурата пое случая, тъй като радиото е със статут на стратегически обект, който при кризи трябва да информира гражданите. Зам.- главният прокурор Иван Гешев съобщи, че резултати от проверката ще има до края на седмицата.

Оставка подаде и.д. изпълнителен директор Николай Кръстев, заел мястото на набързо пенсионирания Ивайло Савов. Кръстев беше на поста едва 24 часа, след острата реакция срещу отнемането на микрофона на Великова.

По наша информация генералният директор Светослав Костов е поискал бюджетът на радиото за следващата година да бъде увеличен с 12 млн. лева. За по-малко от два месеца на длъжността, той е получил над 50 хил. лева. След публикацията ни, пред Общото събрание на радиото Костов обяви, че средствата за заплати ще се увеличат с 25%.

Питаме увеличението на заплатите опит за туширане на скандала ли е, ще се отпуснат ли допълнителните средства в бюджета, и ако възнагражденията в националното радио се вдигнат, то Светослав Костов 63 хил. лева ли ще получи?

Междувременно гражданин ни сигнализира, че на 26 август до генералния директор е изпратено писмо с искане на информация за заплатата му за последните 2 месеца. От отговора, изпратен 4 дни по-късно, неизвестните продължават да са същите.

Породиха се редица въпроси, отговорите на които очаквахме да получим на срещата на СЕМ с генералния директор на националното радио Светослав Костов. Изслушването му обаче бе по-скоро процедурно, без конкретика.

Въпреки казаното от Силвия Великова и подкрепата на журналистическата гилдия, Светослав Костов отрича да й е отнеман съдебният ресор. Според него това, което един или друг журналист говори пред медиите не бива да се счита за чиста истина.

Пред СЕМ генералният директор демонстрира незаинтересованост. От регулатора настояха за отговори относно създалите се проблеми в националното радио, а не да се информират от медиите какво се е случило.

От медийния регулатор заявиха, че до края на деня искат отговор защо спря програма "Хоризонт"

От КРС обявиха, че не е имало прекъсване на предавателите, а на сигнала към тях. Костов посочи, че справката за прекъсване на сигнала му е предоставена от Пламен Костов на 13 август. Той изтъкна, че при извънредни ситуации може да се използва другата програма на БНР „Христо Ботев“.

Генералният директор каза, че заложена годишна профилактика на радиото няма. Той не отговори обаче дали отговорността за спирането на сигнала е негова. Според него било нормално техническият директор на радиото да е по-запознат от генералния.

Костов не сметна за нужно да отговори и на питането има ли посегателство върху свободата на словото в БНР.

Отговори няма, само нови рокади. Програма „Хоризонт“ има нов директор- Мартин Минков. Назначен е тази сутрин. Той е дългогодишен кореспондент на националното радио в Скопие, а в мандата на предишния генерален директор Александър Велев е програмен директор.

Костов „натовари“ Минков с работния процес за нормално провеждане на изборите. „Дали има напрежение – има. Не мога да кажа, че това напрежение е подхранвано от ръководството. В последните няколко дни нямаше човек, който да не се упражнява върху БНР”, коментира генералният директор.

Държавният глава Румен Радев заяви, че свободата на словото в България е в криза. Той припомни, че ефирът на радиото не е спирал дори по време на война. „Този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, каквато е нормалната европейска практика“, категоричен бе президентът.

Според премиера Бойко Борисов случващото се в БНР е саботаж срещу правителството. „Това беше саботаж срещу правителството, срещу свободата на медиите в лицето на Силвия Великова, която лично защитих. Сигурен съм, че тя знае, че не само правителството, а и ние като партия нямаме участие”, заяви той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама