Радев: Държавата се управлява през нечий телефон, а не през институциите

11:34, 16 сеп 19 / Политика 25 4380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Свободата на словото е в основата на демокрацията. Това е фундаментална ценност. Очевидно в България е в криза. Това коментира президентът Румен Радев по повод протеста пред БНР заради свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова, съобщи БГНЕС.

Държавният глава напомни, че ефирът на общественото радио не е спирал дори по време на война. През миналата седмица програма „Хоризонт“ на медията спря за „техническа профилактика“ за няколко часа.

Този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите каквато е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край“, коментира Румен Радев.

БНР и заплахите за националната сигурност - да си разкриеш заплатата или да спреш излъчването на програма „Хоризонт“?

Неговата препоръка е разследващите и директорът на БНР да излязат, да обявят истинските мотиви, защото става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Според мен има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите в БНР, които дадоха пример как се отстоява достойнство, свобода на словото и професионални стандарти“, каза държавният глава.

Президентът също не даде категоричен коментар дали ще наложи вето, ако бъде избран Иван Гешев за главен прокурор. „Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, отговори Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама