Мартин Минков е новият директор на "Хоризонт"

14:49, 16 сеп 19 25 8806 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Мартин Минков е новият директор на "Хоризонт", обяви генералният директор на БНР Светослав Костов по време на изслушването му пред СЕМ във връзка със случващото се в Българското национално радио. Той е назначен тази сутрин, като СЕМ ще бъде уведомен за това с писмо от медията.

Минков беше дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие, а в мандата на предишния генерален директор Александър Велев беше програмен директор на радиото. Той ще поеме ръководството на "Хоризонт", след като в четвъртък доскорошният директор на програмата Ивайло Савов беше освободен, а на негово място назначен Николай Кръстев. По-малко от 24 часа по-късно Кръстев подаде оставка заради информацията, че едно от знаковите лица на медията - Силвия Великова, е свалена от ефир, а програмата на "Хоризонт" бе заглушена за часове в петък сутрин.

"В момента с решение на УС на БНР "Хоризонт"е поверено на програмния директор на Мартин Минков. Той ще бъде натоварен с работния процес и нормалното провеждане на изборите. Дали има напрежение – има. Не мога да кажа, че това напрежение е подхранвано от ръководството. В последните няколко дни нямаше човек, който да не се упражнява върху БНР", заяви Костов пред медийния регулатор.

По думите му БНР продължава да има своите технически проблеми. "Нормално е техническият директор да е по-запознат от мен", коментира генералният директор на БНР случая със спирането на програма "Хоризонт" в петък, 13 септември. Костов обясни, че решението е взето няколко дни по-рано.

Костов обясни, че не разбира идеята за плурализъм така, че журналист, който е в годишен отпуск да ходи да отразява събития, да се включва в ефир и да формира обществено мнение и посочи, че в БНР за всеки ресор има по един ресорен репортер.

В момента, в който Кръстев реши да поправи този пропуск, стана цензор, посочи той.

Светослав Костов: На Силвия Великова не й е отнеман ресорът

Генералният директор на БНР каза още, че предложението за командировка на Силвия Великова в Стара Загора всъщност е част от инициативите на Академията на БНР, при която доказани и изявени журналисти споделят опита си със своите колеги от регионалните центрове на радиото.

Ще направя всичко възможно да няма противпосотавяне, напрежение, заставане от едната или другата страна на оградата. Няма смисъл в едно такова противопоставяне. Ще търся всички варианти. Смятам, че Мартин Минков е доказан професионалист", каза още Костов.

Той коментира и решението за освобождаване на Савов преди изборите с мотив, че Савов е споделил, че започва да се изморява и допълни, че Николай Кръстев е бил главен редактор на програма "Хоризонт" именно с идеята да му помага.

По време на изслушването на Светослав Костов от СЕМ заявиха, че в БНР има проблем  и посочиха, че медийният регулатор не може да научава за ситуацията в БНР от медиите.

Розита Еленова посочи, че поведението на генералния директор на радиото показва, че той неглижира разговора си с членовете на СЕМ, а посланията, които изпраща постфактум са изключително разнопосочни. 

"Вие нарушихте комуникацията си с прекия си регулатор – СЕМ, както и с КРС и със служителите на поверената Ви медия", отбеляза тя и добави, че в момента БНР и Костов имат сериозен имиджов проблем.

Еленова обърна внимание, че СЕМ съблюдава за плурализма в БНР, но предложи медийният регулатор да започне моноториг за съблюдаването му в национланото радио.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама