Акцент на деня: На лов за червения шпионин

17:30, 10 сеп 19 25 4393 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а бившият генерал от КГБ Леонид Решетников получава забрана да влиза в България през следващите 10 години.

Информация по случая беше дадена на брифинг от ръководството на прокуратурата.

Малинов е бил задържан, но днес е освободен с парична гаранция от 50 000 лева и със забрана да напуска страната. Според главния прокурор Сотир Цацаров той е свързан с две организации в Русия – движението "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания, които пък имат връзка с Решетников.

Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане. А в хода на разследването е установена и схема за изпиране на пари.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че са извършени претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов и там са открити множество документи.

Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като са предлагани действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен телевизионен канал и създаване на партия, която да стане електорална сила.

Гешев съобщи още, че Малинов е свързан с Цветан Василев, Малофеев и Решетников, като за три години е посетил 30 пъти Русия, за да се среща с тях.

В един от написаните от Малинов текстове се казва: "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев". Цитиран е и оръжейният завод "Дунарит", като се посочва, че контролът над завода трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

При претърсването са намерени и договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Темата коментираха и президентът Румен Радев, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, председателят на БСП Корнелия Нинова и народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

Държавният глава определи обвиненията за шпионаж в полза на Русия като абсурдни и нелепи. Той посочи, че очаква от следствието да покаже неоспорими факти, защото в противен случай ще остане съмнението, че българските институции са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарии.

Според Волен Сидеров арестите на русофили ще се отразят лошо на резултата на ГЕРБ на изборите. „Не вярвам, че Николай Малинов е шпионирал. Очевидно това е поръчка. Действайки по този начин институциите създават проблеми на Борисов, не знам дали са го преценили“, коментира той.

Корнелия Нинова определи случилото се като провокация. Според нея това се прави, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството, и да се използва случая в предизборна кампания. "Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, Борисов е готов на всичко, но се минаха граници. Провокира се разделение на българския народ на русофили и русофоби. Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното - свободата", коментира още тя.

Тома Биков призова да не се спекулира с разследването за руския шпионаж.  „Това, че дадена неправителствена организация е проамериканска или е проруска не означава, че отношенията на България с тези страни са лоши. Така и тази ситуация не означава, че българо-руските отношения са поставени под въпрос. Напротив – те се развиват много добре“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама