Цацаров: Николай Малинов е обвинен в шпионаж

14:36, 10 сеп 19 25 4859 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Председателят на организацията "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж. Това съобщи на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Цацаров даде информация за разследване на прокуратурата и ДАНС, касаещо престъпления против републиката – поставяне на български гражданин в услуга на организации на чужда държава.

Арестуваха бившия главен редактор на "Дума" във връзка разследване за шпионаж

„Установена е изградена и действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тя се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Те са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи“, обясни той.

Главният прокурор уточни, че по този начин са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната и представляват опити за целенасочено влияние по отношение на нейната външна политика.

Решетников размаха пръст: Американците почнаха кампания "руските шпиони в България"

„Събрани са доказателства за участие на един български гражданин - Николай Малинов, който днес е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева. На него му е забранено да напуска територията на страната. Към този момент той вече е освободен от ареста", каза той.

Цацаров уточни, че Малинов е предавал информация, защитена от закона.

„Чуждите организации, за които събрахме доказателства, че Малинов се е поставял в услуга, са със седалище в Руската федерация. Организациите са две - Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания“, обясни той.

Цацаров уточни, че на бившия генерал от КГБ Леонид Решетников е наложена забрана за влизане в България за срок от 10 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама