Kорнелия Нинова: Случилото се с Юрий Борисов е провокация

16:03, 10 сеп 19 / Политика 25 4984 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

''Шпионаж в полза на чужда държава – едно от най-тежките престъпления. Разбира се, то трябва да бъде доказано и много внимателно ще следим дали и как ще бъде доказано.'' Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на изпълнителното бюро, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Цацаров: Николай Малинов е обвинен в шпионаж

На заседанието присъства и проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП.

''Оценяваме случилото се вчера като провокация. Възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпит. Оценяваме случилото се като грубо посегателство върху свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своите позиции за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници. Те са свободни хора, които имат право на свободно мнение'', допълни Нинова.

Румен Радев: Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи

По думите й случилото се е провокация към правото на свободно сдружаване.

''Русофили'' е неправителствена организация, в която членуват хора от различни партии с различни партийни интереси, но са се събрали там свободно.''

Според нея това се прави, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случаят в предизборна кампания.

''Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, Борисов е готов на всичко, но вчера се преминаха граници. Провокира се разделение на българския народ на русофили и русофоби. Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното - свободата'', коментира още тя.

''Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставят на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели - водене с белезници, страх, разпити и т.н'', заяви Нинова.

На въпрос как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България Нинова посочи, че не се меси в работата на прокуратурата. „Щом тя е решила така, сигурно има основания. Но очакваме доказателства“, подчерта лидерът на БСП.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама